Святий Бенедикт – Покровитель Європи та надія для постраждалих від землетрусу
  • Срд, 11/07/2018 - 18:05

«Європа віднайде надію тоді, коли людина буде в центрі її інституцій. Святий Венедикте, молися за нас!» – таке послання опублікував Папа Франциск на своєму аккаунті в «Twitter» у середу, 11 липня 2018 р., з нагоди літургійного спогадування святого Венедикта Нурсійського. Засновник Венедиктинського Ордену і символ відродження Європи, став також символом надії на відбудову для мешканців його батьківщини – містечка Норчі (сучасна назва Нурсії) та інших довколишніх міст і сіл, що постраждали від землетрусу в 2016 році.

«Яскрава зірка в темному сторіччі»

Святий Григорій Великий назвав святого Венедикта «яскравою зіркою» в епоху, позначену глибокою кризою цінностей. Після занепаду римської цивілізації вчення святого Венедикта заклало основу для зародження європейської культури. Найважливіший твір святого – Устав, написаний приблизно 530 року, став посібником монашого життя. Він закликав монахів, насамперед, «слухати серцем» і ніколи не зневірятися в Божому милосерді.

Його вчення стало не тільки світлом для монашества, але й надією для вбогих у всій Європі. Як зазначив Папа Франциск під час конференції «(Пере)осмислити Європу», що проходила у Ватикані в жовтні 2017 року, новизна святого Венедикта полягала в тому, що після надмірних розкошів римського періоду та насилля варварів, він закликав не звертати увагу «ні на суспільне становище, ні на багатство», а на «сутність людини, створеної на образ Божий».

Символ відродження для постраждалих від землетрусу

Завдяки своєму вченню та заснуванню монастирів, що стали колискою загальнолюдського, релігійного й економічного відродження Європи, святий Венедикт став символом відродження континенту. Він символізує відродження також і для центральноіталійського містечка Норчія, де він народився, та навколишніх населених пунктів, які постраждали від землетрусу в 2016 році. Цілі містечка були зруйновані та пошкоджені; в Норчі був зруйнований також собор святого Венедикта. Звертаючись до постраждалих від землетрусу під час аудієнції, що відбулась у залі Павла VI 5 січня 2017 р., Папа Франциск вказав на важливість «відбудовувати серця, ще перед тим, як відбудовувати будівлі». «Потрібно відбудовувати суспільний і загальнолюдський вимір церковної громади», – наголосив Його Святість.

Венедиктинський світоч миру

Біля руїн собору святого Венедикта в Норчі в лютому цього року був запалений традиційний «Венедиктинський світоч миру та єдиної Європи», що подорожує європейськими містами з 1964 року, після того, як Папа Павло VI проголосив святого Венедикта покровителем Європи для того, аби нагадати їй про власне християнське коріння. Під час церемонії повернення «Світочу миру» на батьківщину святого Венедикта, Архиєпископ Сполето-Норчі Ренато Боккардо вказав на необхідність «відновити суспільне й громадське взаєморозуміння, надати нового змісту спільному життю та разом долати спокуси зневіри й розчарування», незважаючи на численні проблеми, які спричинив землетрус.