Святий Франциск з Асижу
  • Птн, 15/03/2013 - 17:48

Правлячий Святіший Отець обрав собі ім’я Франциск. Більшість коментаторів пов’язують це ім’я з іменем св. Франциска з Асижу. Тож пропонуємо до уваги читачів публікацію про цього великого святого Католицької Церкви.

Мабуть, ніколи в історії Церкви не було настільки небезпечного, настільки потенційно небезпечного моменту, як той, коли у світі з'явився Франциск. І ця небезпека виходила не ззовні, але з його власної особи. Століття Франциска називали "залізним століттям", і Церква була обтяжена, майже роздавлена тягарем принижень і гріхів. В одному творі, написаному близько 1305 року, який, безсумнівно, згущав фарби, але загалом правильно відображав стан речей, говориться: "Церква перебувала в настільки приниженому стані, що якби Ісус не прийшов їй на допомогу, пославши нове покоління, віддане духу бідності, вже тоді їй мав бути ухвалений смертний вирок" (Arbor vitae). Ці слова суворі, але вони досить добре передають атмосферу тієї епохи. Франциск як особистість міг би представляти небезпеку для Церкви. Бо справедливо буде сказано про нього: "Франциск був більшим, ніж хто-небудь з людей, що будь-коли прийшли в світ, подібним до Христа". Думка про це повинна виноситися Богом, тому що лише Йому відомі серця, проте така оцінка відображає реальність, якщо пригадати про те враження, яке Франциск справляв на оточуючих, і про ту надію, яку вдихнула в душу своїх сучасників і нащадків ця людина, така проста і бідна. Досить перечитати розповіді, які були написані безпосередньо після його смерті. Франциска канонізував Папа в Ассизі всього лише за два роки після його смерті, і вже тоді його життя порівнювали з життям Христа.

В оповіданнях про життя Франциска можна прочитати, що він народився в хліву між ослом і волом, що він усе більш уподібнювався Господові: є розповідь про те, як Франциск перетворює воду на вино; є розповідь про багаточисельні чудеса; є розповідь про останню вечерю Франциска, про яку розповідається майже в тих же виразах, що і про таємну вечерю Ісуса; є розповідь про смерть Франциска, на тілі якого відобразилися стигмати і сліди Страстей, і біографи говорять, що він здавався Христом, знов знятим з хреста. Ось декілька таких свідоцтв, найпростіших, – це народні співи, так звані "лауди", присвячені святому.

Біографи Франциска говорять про нього, користуючись біблійними образами і виразами: "З'явилася благодать Бога, Спасителя нашого, в ці останні дні на рабові Його Франциску", – пише св. Бонавентура про його народження. "Ми сповіщаємо вам велику радість – ніколи не чувано було у світі про таке диво, окрім як в дні перебування на землі Сина Божого – Христа Господа", – писав Брат Лев у посланні, сповіщаючи всім братам про смерть св. Франциска.

Про нього говориться, що його душа була "благодаті повною", в його вуста вкладаються, наприклад, такі вирази: "преклоняться переді мною всі люди у світі" (*).

Таким чином, враження, яке справляв св. Франциск, було величезним, і це було враження "христоподібності". Тепер належить задуматися про той ризик, якому піддалася тоді Церква.

Йдеться ось про що : досить було того, аби в XVI столітті жила людина, яка пристрасно любила Христа, поза сумнівом, любила Христа, але не була святою, не була св.Франциском, і аби він побажав реформувати Церкву, – і західна Церква розпалася, розділилася на дві гілки і розділена до цих пір.

Що могло статися в часи св Франциска? Справді, в історичному і духовному плані Церква ніколи не стояла перед обличчям настільки великої небезпеки.

Проте, саме кажучи про особу св. Франциска, треба наголосити таке: з одного боку, ця людина настільки уподібнилася Христові, що говорилося мало не про "нове Втілення" і що його мало не називали "новим Христом", а з іншого боку, він не дав анінайменшого приводу заперечувати Церкву або поставити її під сумнів. Навпаки, Франциск усіма силами підтримував Церкву, саме так, як це було змальовано на знаменитій картині Джотто "Сон Папи Інокентія".

Аби зрозуміти це, звернімося перш за все до автобіографічного документа, який є найбільш справжнім свідченням про духовний досвід святого. Це "Заповіт" Франциска, який він написав незадовго до смерті, який підводить короткий підсумок його духовної дороги.

Перший абзац "Заповіту" свідчить: "Оскільки я перебував у гріхах, мені здавалося дуже гірким бачити прокажених, і Сам Господь привів мене до них, і я був до них милосердний, а коли я віддалився від них, те, що мені здавалося гірким, було мені обернено в солодкість душевну і тілесну, а потім через деякий час я залишив світ". Таким чином, Франциск вважає моментом свого навернення зустріч з прокаженими. Першою зустріччю була за переказами та, коли він захотів подолати свою відразу. У "Легенді про трьох братів" про цю відразу говориться так "Він сам признавався, що вигляд прокажених був йому настільки обтяжливий, що він не лише відмовлявся дивитися на них, але прямо-таки не виносив їх, не переношував близькості їхнього житла або вигляду кого-небудь з них, і хоча милосердя спричиняло його подавати їм милостиню через інших людей, він, проте, відвертав лице і затикав ніс" (n. 11).

Аби зрозуміти всю незвичність першого його вчинку, "поцілунка прокаженому", потрібно перенестися в ту епоху. Проказа, принесена зі сходу хрестоносцями, вважалася страшним знаменням Божим. Прокажених називали "хворими Бога благого" або "людьми, запечатиними проказою по волі Божій". Коли людина захворіла, вона перебувала в лепрозоріях, які були влаштовані на кшталт монастирів: там служили Служби, хворі молилися, з лепрозорію не можна було вийти без дозволу настоятеля і так далі. Коли християнин приходив у лепрозорій, Церква спершу служила Чин поховання, а потім говорила йому: "Душею ти залишаєшся в Церкві, але тіло твоє, збережене Господом, померло, і ти повинен чекати лише воскресіння". Прокажений був знаменням найтрагічнішої долі, яку може осягнути людина. Його становище було настільки трагічним і через обмежені медичні знання того часу, але у будь-якому випадку життя прокаженого було таємничим символом тлінності людського існування, символом неминучої смерті та воскресіння.

Франциск здолав свою відразу, прийняв цю смерть живцем не одного разу, але розділивши з прокаженими їхнє життя.

Першими францисканськими монастирями стали лепрозорії. Так було і згодом, коли в інших європейських країнах з'явилися перші послідовники святого.

Життя з прокаженими стало для Франциска духовним досвідом, завдяки якому йому було послано видіння Роз'пятого. Його біограф пише: "Коли Франциску з'явилося видіння роз'пятого Христа, він відчув, що душа його розтала. Спогад про страсті Христові настільки живо відобразився в сокровенних глибинах його серця, що з того моменту, коли йому доводилося згадувати про розп'яття Христа, він насилу стримував сльози" (Legenda maior, n.5). І Франциск "захищав" свої сльози. Він говорив: "Я оплакую страсті Господа мого. З любові до Нього я не повинен був би соромитися йти по всій землі, голосно ридаючи".

Таким чином, основа духовного досвіду Франциска – це гостре і пристрасне співпереживання страждаючому тілу Христовому, пошана до тіла Христового, яке може з'явитися в покірливому вигляді хворих і знедолених, і яке все ж ти повинен цілувати і оплакувати всім серцем, щобільше, ти повинен "уподібнитися" Йому. Це єдине джерело францисканської вбогості.

Далі в "Заповіті" сказано: "Господь дарував мені таку віру в церкві, що я просто молився, кажучи: "Ми поклоняємося Тобі, Господи Ісусе, у всіх церквах Твоїх, сущих в світі, і благословляємо Тебе, тому що святим Хрестом Твоїм Ти відкупив світ"".

Коли Ісус сказав йому "Йди і укріпи Церкву Мою, ти бачиш, вся вона рушиться", Франциск зрозумів ці слова буквально: він побачив три занепалі церкви (церква св. Дамяна, св. Петра і Ла Порциункола), сказав "Я хочу принести Богові в дар свій піт", і почав відновлювати їх. Але він вчинив так не тому, що помилково тлумачив слова Христа, як говорять деякі з його пізніших біографів, але саме тому, що він фізично відчував, що "виконується великою вірою в церквах", де поклоняються Богові, в простих будівлях церков, заради яких варто було витрачати час і сили. Так, Франциск справді хотів відновити Церкву, Церкву Христову, що належить Господові, і спирався він на те, що прямо і одвічно пов'язує Христа з Церквою – Євхаристію (а також священство) і Священне Писання. Тому далі в "Заповіті" говориться "І Господь дав і дає мені таку віру в священиків, які живуть за статутом Святої Римської Церкви, ради їхнього священства, що якщо я піддамся переслідуванням, то хочу вдатися до них. І якби я навіть володів премудрістю Соломона і сталося б мені не порозумітися зі священиками – бідняками світу сього – в тих парафіях, де вони живуть, я не хочу у жодному випадку проповідувати проти їхньої волі. І їх і всіх інших я хочу боятися, любити і поважати як панів моїх і не хочу поглядати на їхні гріхи, тому що бачу в них Сина Божого, і вони – мої господарі, і я чиню так тому, що на цьому світі нічого не бачу тілесно від Сина Всевишнього Божого, окрім Пресвятого Тіла і Крові Його, Які лише вони освячують і роздають".

У декількох джерелах розповідається, як Франциск зустрічає єретиків, які відкидають Церкву. Користуючись випадком, вони приводять його до місцевого священика, що живе в співжитті і є спокусою для прихожан, і запитують "Як же ставитися до такого священика?", а Франциск йде йому назустріч і говорить "Чи грішний ти, я не знаю, але знаю, що твої руки торкаються Слова Божого", і преклоняє коліна, цілуючи руки священикові.

Священство і Євхаристія були для нього єдиною любов'ю, здійсненою і нерозривною. У творі Томмазо та Челано Vita secunda говориться: "Усе його єство, понад усяку міру охоплене захопленням, полум'яніло любов'ю до Таїнства Тіла Господнього. Він хотів, аби цілували з великим благоговінням руки священика, тому що йому дана божественна влада здійснювати таїнство Євхаристії. Він говорив: "Якби мені довелося зустріти святого, що зійшов з неба, і бідного священика, я б спочатку вітав священика і хотів би поцілувати йому руки. Я б сказав: "О, почекай, святий Лаврентій, бо руки цієї людини торкаються Слова життя і наділені надлюдською владою!"".

Основну богословську ідею св. Франциск висловив у Посланні всім клирикам: "Нічого від Всевишнього тілесно ми на цьому світі не маємо і не бачимо, окрім Тіла і Крові, найменувань і слів, якими ми були створені і відкуплені". Саме тому далі в його "Заповіті" говориться: "Де б я в негідних місцях не знайшов святіші імена і слова, я хочу зібрати їх і прошу їх збирати і поміщати в належних місцях. І ми повинні почитати і поважати всіх богословів і всіх, хто сповіщає Слово Боже, як що дарують нам дух і життя".

Ми часто уявляємо собі св. Франциська, що роздумує про великі питання або виношує високі задуми або ж що думає про речі прості, добрі й прекрасні, але основна риса його подоби, про яку свідчить історія, – турбота і піклування цієї людини про все, що з найбільшою ясністю і очевидністю нагадувало йому про Спасіння. Трьома речами Франциск воістину дорожив. Це перш за все Тіло Христове. Він дуже часто говорив про нього з рідкісним благочестям і жаром.

Коли він послав своїх братів в різні країни Європи, для себе він вибрав Францію, пояснивши це тим, що він чув, ніби там особливо почиталася Євхаристія.

І він, бідний з бідних, відкидаючий будь-яку власність, хотів би, аби його брати подорожували з дорогоцінними дароносицями, на випадок якщо їм доведеться бути в парафіях, де Таїнство зберігається у вівтарі без належного благоговіння.

Святий Франциск особливо дорожив Священним Писанням, "божественними іменами", і ця його турбота про них розповсюджувалася на будь-який написаний текст, на кожне слово, так що форми, які приймало це шанування, видаються нам перебільшеними: "Перестерігаю всіх моїх братів, якщо вони де б це не було знайдуть написаними божественні слова, хай почитають їх, як тільки можуть, і зберуть їх і збережуть, почитавши в цих словах Господа, що їх виголосив".

І, нарешті, відома любов Франциска до всіх одушевлених і неживих творінь. Але джерело цієї знаменитої "францисканської любові" – не стільки тонка і поетична душевна організація Франциска, скільки його духовність.

Глава Legenda maior, присвячена розповідям про цю любов, має знаменний заголовок: "Як творіння, позбавлені розуму, виявляли любов до нього". Це щось протилежне тому, про що ми зазвичай думаємо. Творіння відчували, що ця людина любить їх, і їх тягнуло до нього, вони взнавали його, "відчували його милосердну любов". А Франциск любив їх, тому що бачив в них Творця, що їх створив, і образ Визволителя.

Любов до сотворінь була любов'ю до Бога-Отця і до Христа-брата, любов'ю, яка все охоплює і в якій все знаходить свій сенс.

Тут наша думка звертається до знаменитої «Хвали творінням». Не всі знають, в яких обставинах вона була написана.

За два роки до смерті Франциск був змучений хворобою. Уже більше п'ятдесяти днів він не міг бачити ні денного світла, ні вогню вночі.

Він майже осліп, і очі його постійно різав жорстокий біль. На виски йому клали два кружки розжареного заліза, аби припекти хворі місця. Він жив в крихітній келії, де було багато мишей, які ночами гризли його тіло, а вдень заважали йому молитися. І тоді, як говорить його біограф, "Франциска охопила жалість до себе" і він молився: "Боже, прийди на допомогу моїй немочі". І Бог обіцяв йому віднині "спокій Царства Свого". Франциск сів, занурився в роздуми, а потім сказав: "Всевишній, Всемогутній, благий Боже...", і складав також музику. Він навіть побажав, аби з тих пір його брати, ходячи по містах і селах, спершу проповідували, а потім вчили людей "Хвалі".

Чи багато хто знає, що Франциск так пояснював прекрасні слова, звернені ним до сонця і вогню: "Ми всі сліпі, і Господь освічує наші очі завдяки творінням Своїм"?

Джерелом усіх цінностей і всякої любові для Франциска був його зв'язок з Христом, і поза цим зв'язком все здалося б йому смішним і помилковим.

Тому на закінчення хотілося б згадати слова його першого біографа: "Брати, що жили з ним, добре знають, що щодня, щохвилини на його вустах був спогад про Христа, знають, з яким блаженством і ніжністю він розмовляв з Ним, з якою ніжною любов'ю він з Ним розмовляв.

Він справді був цілком захоплений Ісусом. Ісус був завжди в його серці, Ісус був на його вустах, Ісус був в його вухах, Ісус – в його очах, Ісус – на його руках, Ісус – у всьому тілі його" (Vita prima).

Legenda maior також говорить, що це був "справжній християнин, який завдяки досконалому наслідуванню Христа в житті прагнув уподібнитися Христові, що живе, в смерті – Христові вмираючому, а після смерті – Христові померлому" (14, 4).

Франциск любив Христа як живу історичну особу: Христа – Творця і творіння, Христа в Церкві, в Євхаристії, в Біблії, Христа страждаючого і Христа у славі. Про нього сказані знаменні слова: "Він був серед святих святійшим, а серед грішників – одним з них" (Vita prima, n.83).

У цьому – таємниця християнського життя: стати святими без якої-небудь гордості або відокремлення, але, навпаки, відчуваючи себе все більш причетними до всієї слабкості світу і Церкви, до благого призначення всього творіння, яке поступово, в щоденних працях і стогонах рухається до свого закінчення.

Джерело: http://christusimperat.org

Правлячий Святіший Отець обрав собі ім