Святий Папа Іван ХХІІІ «здійснює» паломництво на батьківщину
  • Птн, 25/05/2018 - 14:31

Церемонією, яку в базиліці Святого Петра очолив її архипресвітер кардинал Анджело Комастрі, розпочалася подорож мощей святого Івана ХХІІІ до Берґамо та його малої батьківщини місцевості Сотто-іль-Монте.

На світанку, 24 травня 2018 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані відбулася коротка церемонія, якою розпочалася перегринація мощей святого Папи Івана ХХІІІ до Берґамо, дієцезії, в якій служив майбутній Наступник святого Петра, та до місцевості Сотто-іль-Монте, в якій він народився 25 листопада 1881 року.

Тема паломництва звучить: «Усе починається із землі, де я народився, та прямує до неба». Це слова святого, який у шістдесяту річницю обрання на престол святого Петра повертається до своїх земляків.

Винятковий подарунок Папи Франциска

Вісімнадцять днів паломництва – це виняткова подія, що є надзвичайним дарунком Папи Франциска для місцевої Церкви. Варто зазначити, що прецедент такої події пов’язаний із святим Іваном ХХІІІ, який навесні 1959 року авторизував схожу перегринацію мощей святого Пія Х до його рідної Венеції.

Церемонію відправлення мощей очолив кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки Святого Петра. В своєму слові він згадав про любов святого Івана ХХІІІ до своєї батьківщини, де він «вдихав віру завдяки чудовому прикладові своїх батьків».

Прибуття мощей до Берґамо

Мешканці Берґамо зустріли свого святого земляка на центральній площі міста, а першою зупинкою стала в’язниця на згадку про візит Івана ХХІІІ до римської тюрми «Regina Coeli». Далі мощі побували в семінарії, а перед завершенням дня були внесені до катедрального собору.

Програма перегринації

В катедральному соборі Берґамо мощі перебуватимуть до неділі, 27 травня, звідки після ранкової Святої Меси вирушать до Сотто-іль-Монте, побувавши в лікарні Івана ХХІІІ та Богородичному санктуарії. В рідній місцевості святого Папи вони перебуватимуть до неділі, 10 червня. Протягом цього періоду відбуватимуться різні молитовні заходи, чування й прощі дієцезій та різних груп, як от молоді, військових, чернечих родин, священиків, тощо. Заключне богослуження очолить кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу.