Святий Папа Павло VI та Енцикліка діалогу
  • Срд, 07/08/2019 - 17:52
6 серпня 55 років тому святий Папа Павло VI оприлюднив енцикліку «Ecclesiam Suam», в якій вперше з’явився термін «діалог».

6 серпня припадає річниця смерті святого Папи Павла VI, який відійшов у вічність 1978 року. 14 років перед тим, той самий день став визначним днем понтифікату Папи, який став наступником святого Івана ХХІІІ, отримавши від нього у спадок нелегкий виклик довести до завершення Другий Ватиканський Собор. 6 серпня 1964 року була опублікована перша енцикліка Папи Монтіні «Ecclesiam Suam», відома як Енцикліка про діалог, хоча «діалог» не є єдиним орієнтиром на шляху, накресленому новим Наступником святого Петра.

Про розуміння діалогу в першій енцикліці Папи Монтіні в інтерв’ю для Vatican News розповів отець Анджело Маффеіс, Президента дослідницького центру Інституту Павла VI, розташованого в Кончезіо, рідному містечку Джованні Баттісти Монтіні.

Орієнтир для понтифікату Павла VI

Отець Маффеїс зазначив, що «Ecclesiam Suam» була першою енциклікою Павла VI, тому, як і на початку будь-якого понтифікату, в ній розглядалися теми, на які новообраний Папа обрав як пріоритетні в своєму вченні та душпастирській діяльності. У випадку святого Павла VI особливість полягала в тому, що його попередник святий Іван ХХІІІ залишив йому в спадщину Другий Ватиканський Собор, який розпочався в жовтні 1962 року. 

Енцикліка про діалог

За словами науковця, у своїй першій енцикліці Папа Монтіні подає роздуми про Церкву в контексті Другого Ватиканського Собору, що розглядає ті самі питання. Теми промови Павла VI, яку він виголосив 29 вересня 1963 року під час відкриття другої частини Собору, перегукуються з енциклікою, що з’явилася наступного року. Основна увага енцикліки зосереджена на діалозі. Про це свідчать чернетки Папи Монтіні, які він назвав «Нотатками до енцикліки про діалог».

“ Вже з молодого віку, – зауважив о. Анджело Маффеіс, – Папа Монтіні усвідомлював необхідність того, аби Церква й християнське звіщення наново знаходили шляхи, щоб комунікувати із сучасною культурою, тож зійшовши на Петровий Престол, втілює це в понятті, яке є важливим не тільки для Церкви, але й для культури діалогу. ”

Поняття «діалогу», згідно з Павлом VI

Пояснюючи поняття «діалогу» в розумінні святого Павла VI, отець Маффеіс зазначив, що для автора енцикліки «Ecclesiam Suam» діалог означає, насамперед, colloquium salutis, тобто діалог спасіння, який Бог розпочинає через Слово, звернене до людства, Слово Його об’явлення, Слово, через яке провадить і спасає свій люд. І, оскільки цей діалог започаткував Бог, Павло VI стверджує, що місія Його Церкви полягає в тому, аби впроваджувати в людське спілкування це Слово, яке Бог їй доручив, і яке, насамперед, повинні слухати вірні, впроваджуючи в спілкування й діалог з іншими.

Папа Монтіні вказував також на різні напрямки, в яких повинен розвиватися діалог: насамперед, діалог з християнами, що вказує на важливість екуменічного шляху, діалог з іншими релігіями та всім людством. Дослідник додав, що таке розуміння діалогу Павлом VI спричинене прагненням, з одного боку, відповісти на Правду, об’явлену Богом, а з іншого, співпрацювати задля добра людства.

Актуальність Енцикліки «Ecclesiam Suam»

За словами отця Маффеіса, незважаючи на те, що тепер ми живемо в іншому контексті, ми пересвідчуємося у важливості діалогу, тому що бачимо його альтернативу.

“ Сьогодні існує тенденція відкидати точку зору інших, – пояснив він. – І ця альтернатива діалогу виключає будь-яку можливість співжиття між людьми. ”

Святий Павло VI усвідомлював, що шлях діалогу є дуже важким: з одного боку, він вимагає терпеливості й вірності своїм переконанням, а з іншого, розуміння того, що «християнське звіщення повинно дійти до людства, а людство перебуває в певному історичному контексті».

Президент дослідницького центру Інституту Павла VI пригадав, що наприкінці Другого Ватиканського Собору Папа Монтіні порівняв праці Собору до Церкви, яка, подібно до Доброго Самарянина, схиляється над сучасним людством. Ці дві універсальні теми – Слово, хранителькою якого є Церква, та людство, якому вона покликана Слово звіщати – відображають особливий контекст, в якому проходив понтифікат святого Папи Павла VI.