Святий Престіл бореться з парниковим ефектом
  • Пон, 11/11/2019 - 13:25

Папа Франциск заявив, що Святий Престіл має намір запровадити так звану «поправку Кігалі», прийняту 2016 року. Це означає, що на території Ватикану не можна буде використовувати речовини, що містять гази з сильним парниковим ефектом. «Цим жестом хочу підтримати всі країни, які беруть участь у догляді за нашим спільним домом», – написав Святіший Отець у посланні до учасників зустрічі сторін Монреальського протоколу.

Гази, про які йдеться в «поправці Кігалі», безпосередньо не пошкоджують озоновий шар, але, потрапляючи в атмосферу, вони сприяють парниковому ефекту. У них потенціал потепління незрівнянно більший, ніж вуглекислий газ, який колись був представлений як головна причина глобальних змін.

На зустрічі, що відбувається в римському осередку ФАО, приїхали понад 40 міністрів довкілля та близько 700 делегатів з країн, що підписали протокол. Однією з цілей є вжити заходів щодо обмеження харчових відходів та зменшення глобального потепління. Послання Святішого Отця прочитав Державний секретар кардинал П'єтро Паролін.

Монреальський протокол підписаний у 1987 році. Його метою було контролювати та поступово вилучати речовини, такі як фреон, що руйнують озонові діри. На думку Папи Франциска, він показав, наскільки значних результатів можна досягти, діючи в єдності. «Ця конвенція першою отримала загальну підтримку всієї родини народів. Сьогодні багато наукових досліджень підтверджують, що завдяки початим діям поступово зменшується стоншення озонового шару», – написав Папа.

Сторони домовленості збираються щорічно, щоб вислухати доповіді від своїх наукових і технічних дорадчих органів, обговорити всі питання, пов'язані з виконанням протоколу, та прийняти можливі поправки. «Поправка Кігалі» – найновіша. За неї проголосували 2016 року, а з 1 січня цього року вона набула чинності. Умовою була її ратифікація 20 країнами, які підписали Монреальський протокол, і це відбулося. Сьогодні Монреальський протокол – це глобальна домовленість, до неї приєдналися 197 країн. Попередня зустріч відбулася в Еквадорі.