Святий Престіл критично про нову доповідь ООН про свободу релігії
  • Суб, 07/03/2020 - 16:39

Не існує прав, менш важливих за інші, – наголосив Постійний спостерігач Святого Престолу в структурах ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

Архиєпископ Іван Юркович назвав «неприйнятними і образливими» деякі рекомендації, які містяться в доповіді ООН про свободу релігії та віросповідання. Документ представили 2 березня 2020 р. на 43-й сесії Ради з прав людини.

Ватиканський дипломат висловив велику стурбованість у зв'язку з існуванням у документі численних посилань, які представляють «свободу релігії, віросповідання і совісті» другорядно порівняно з іншими «так званими правами людини», особливо тими, які виражають своєрідну «ідеологічну колонізацію» з боку деяких країн і міжнародних організацій. З цього погляду доповідь є, принаймні частково, нападом на свободу релігії, віросповідання і совісті».

Представник Святого Престолу поділився враженням, що «документ зосереджений на просуванні уявлення про суспільство, яке не поділяється усіма і не відображає суспільної, культурної і релігійної дійсності багатьох народів». Зокрема, в ньому не приділено належної уваги проблемі захисту людей різних віросповідань, яких переслідують і дискримінують.

Архиєпископ Юркович нагадав, що 4 лютого 2019 р. Папа Франциск та імам Аль-Азхар Ахмед Ель Таєб підписали спільну Декларацію про братерство, в якій міститься заклик до світових лідерів, співпрацювати на благо розширення культури терпимості та мирного співіснування. Незважаючи на це, в доповіді ООН немає жодного посилання на зусилля, які зробили релігійні лідери для припинення кровопролиття і воєн.

Представник ватиканської дипломатії висловив розчарування і здивування тим фактом, що доповідь ООН – організації, яка повинна охороняти фундаментальне і повсюдне право людини на свободу релігії, віросповідання і совісті, – насправді є нападом на це право.