Святий Престіл опублікував статистику повідомлень про підозрілу фінансову діяльність
  • Чтв, 23/05/2013 - 20:25

22 травня в Ватикані був опублікований щорічний звіт Бюро фінансової інформації Святого Престолу про заходи з профілактики та протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. У вступі до нього керівник цієї структури Рене Брульхарт зазначив, що глобальна фінансово-економічна криза показала вразливість економічно-фінансової системи і дала підстави до зловживань і злочинної діяльності осіб або організацій, здатних проникати в динаміку світової економіки. Саме з цієї причини, нагадав фінансист, Святий Престіл і Ватикан посилив зусилля щодо запобігання та протидії легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму. Він зазначив, що з 2010 до 2012 року, за досить короткий період часу, Святий Престіл і Ватикан привели своє законодавство у відповідність з міжнародними нормами з цієї проблематики.

 

У рапорті перераховані законодавчі акти, які прийняли за останні роки для впорядкування ватиканської фінансової системи, і нагадали про позитивну оцінку цих ініціатив з боку міжнародних органів, насамперед, "MONEYVAL". Наголошено також на позитивному результаті створення Бюро фінансової інформації, яке взяло на себе функції запобігання фінансових зловживань. У звіті багато уваги присвячено опису організації праці, функцій, внутрішньої структури Бюро та пояснення ролі фінансової розвідки.

 

У рапорті міститься статистика повідомлень про підозрілу фінансову діяльності. Дані вказують на тенденцію до збільшення декларацій про такі факти в четвертому кварталі 2012 р. Враховуючи характер і невеликий розмір економічної та фінансової системи держави Ватикан, а також наявність публічного режиму, який не дозволяє присутності приватних операторів, дані вказують на ефективну систему оповіщення про підозрілі дії суб'єктів зобов'язаних до цього. Так, 2011 р. було одне таке повідомлення, а 2012 р. – вже шість. Відзначається також поступова "стандартизація" транскордонного перевезення готівкових грошових коштів у розмірі понад 10 тис. євро і цінних паперів. Таким облікуванням займається Ватиканська жандармерія, яка передає потім усі дані в Бюро фінансової інформації. У 2012 р. було складено 598 такого типу декларацій на ввезення і 1782 на вивезення.

 

У рапорті зазначається, що Бюро фінансової інформації має тверді принципи прозорості фінансової системи, оперативно реагує на виклики і чітко бачить той шлях, який належить пройти в майбутньому.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va