Святий Престіл: освіта - це не передавання абстрактних знань
  • Втр, 18/02/2020 - 12:21

"Як говорить Папа Франциск, освіта є інвестицією в майбутнє людства, і тут потрібна відкритість у поєднанні з мужністю і щедрістю", - зауважив секретар Конгрегації католицької освіти.

Архиєпископ Анджело Вінченцо Дані послався на слова Папи, сказані учасникам семінару "Освіта: глобальна угода", який відбувся нещодавно у Ватикані.

Італійський єрарх нагадав, що слово "глобальна" відноситься до всіх аспектів освіти. Саме тому досі Святий Престіл провів багато зустрічей на такі теми, як права, демократія, екологія, освіта та соціальна інклюзія, і незабаром відбудеться нарада з питань міжнародного співробітництва. Основна проблема сьогодні полягає в тому, як сфера освіти бере участь в передаванні культурних і етичних цінностей наступним поколінням.

"Понтифік особливо наголошує на необхідності поєднання голови, серця і рук. Навчання ґрунтується не тільки на передаванні абстрактних знань, а й на знаннях, здатних порушити чутливість, почуття, прихильність людини, щоб потім вести її до конкретних рішень", - наголосив архиєпископ Дані.

"Ось чому Франциск часто нагадує, що серце має відчувати те, що людина думає і робить, і що дія повинна бути наслідком цього. І тут щось не так, щось зіпсуто; сьогодні діалог між сім'єю, школою і суспільством, які переживають трансформацію, було порушено. Немає єдиного погляду, який об'єднував би концепцію виховання, концепцію особистості і міжособистісних відносин і допомагав би підготувати молодь бути творцями загального блага", - зазначив секретар Конгрегації католицької освіти.

Семінар "Освіта: глобальна угода" за участю фахівців з провідних університетів світу проходив 6-7 лютого 2020 року в Ватикані. Він був присвячений аналізу способів надання освіти більш гуманного і справедливого характеру, її приведення у відповідність до вимог стійкої економіки і суспільства.