Святий Престіл у Давосі: Віра – моральний компас на шляхах світу
  • Пон, 27/01/2020 - 11:42

Понад 80% населення планети ототожнює себе з якоюсь релігійною групою, тому релігійні лідери відіграють важливу роль у створенні більш безпечних суспільств, – зауважив представник Святого Престолу.

Кардинал Пітер Тарксон, префект Дикастерії служіння цілісному розвитку людини, виступив на Всесвітньому економічному форумі з 30-хвилиною промовою.

Єрарх звернув увагу на виклики, що стоять перед сучасним світом: руйнування соціальної згуртованості; розширення злочинів на ґрунті ненависті; збільшення кількості надзвичайних ситуацій, пов'язаних з кліматичними змінами; щораз більш активне використання цифрових і нових технологій без відповідних процедур охорони; великі ризики, пов'язані з безпекою і якістю життя спільнот по всьому світу.

Кардинал Тарксон наголосив на ролі Міжконфесійного альянсу за безпечні суспільства, робота якого відбувається на базі партнерства між політиками вищого рівня та лідерами основних світових конфесій, в захисті вразливого населення світу.

Він нагадав, що нещодавно у Ватикані відбулася конференція з питань гідності дітей у цифрову епоху, в якій брали участь також представники громадянського суспільства. Сьогодні потрібна сильна, ефективна коаліція віри, бізнесу, державних і технологічних лідерів, без якої такі проблеми, як онлайн-експлуатація дітей і злочинність з ненависті, будуть не тільки існувати, а й продовжувати рости.

Представник Святого Престолу нагадав учасникам Давоського форуму, що віра завжди відігравала важливу роль у житті людей. Релігійні традиції та сакральні тексти дають моральну основу для взаємної поваги, тому, незважаючи на швидкий прогрес у розвитку суспільства, важливість і актуальність віри не можна принижувати. Кардинал Тарксон вважає, що економічний і політичний клас повинні сприяти тому, щоби віра відігравала центральну роль у суспільстві і залишалася моральним компасом на шляху до кращого майбутнього світу.