Святий Престіл у Раді Безпеки ООН про ситуацію на Близькому Сході
  • Пон, 27/01/2020 - 11:32

Святий Престіл запевняє міжнародне співтовариство у своїй підтримці мирних ініціатив, які здійснюються за столом переговорів, – заявив представник Місії в ООН, монсеньйор Фредерік Хансен.

Ватиканський дипломат виступив у Раді Безпеки в Нью-Йорку на засіданні, присвяченому Близькому Сходу. Головною темою стало нещодавнє звернення Папи Франциска до дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі. Папа висловив стурбованість ситуацією в регіоні, звідки з початку року продовжують надходити тривожні звістки. Зокрема, йшлося про зростання напруженості у стосунках між Іраном і США, а також про кризу в Іраку та Лівані.

За словами о. Хансена, ці проблеми повинні вирішуватися на основі цілісного підходу і відкритості міжнародної спільноти до конструктивного діалогу, заснованого на принципах ООН. Він наголосив, що Святий Престіл і Папа Франциск продовжують приділяти особливу увагу Єрусалиму – Місту миру. Дипломат нагадав про заклик Папи Франциска «зберігати статус-кво єрусалимських святих місць, дорогих юдеям, християнам і мусульманам», які мають велике значення для культурної спадщини всієї людської сім'ї. Необхідно, щоб міжнародна спільнота підтвердила свою підтримку ізраїльсько-палестинському мирному процесу.

Увага Папи Франциска також звернута до Сирії: не можна допустити, щоб завіса мовчання покрила жорстоку війну, яка спустошила країну за останнє десятиліття. Треба шукати адекватні рішення, які допомогли б повернути мир і відновити країну. Крім того, зазначив ватиканський дипломат, Папу Франциска турбує байдужість до конфлікту в Ємені – країна переживає одну з найсерйозніших гуманітарних криз у новітній історії.