Святий Престіл в ООН: тероризм не перемогти лише засобами безпеки
  • Птн, 11/10/2019 - 14:45

Зверхнє ставлення терористів до життя і жорстокість їх дій не можуть залишити байдужими. Є чимало ідеологічного, політичного, філософського, расового, етнічного та релігійного обґрунтування їх вчинків. Такі думки озвучив архиєпископ Бернардіто Ауса, постійний представник Святого Престолу в Організації Об'єднаних Націй, на 74-й Генеральній асамблеї.

Тероризм загрожує всім, і тому всі покликані реагувати на його погрози. Міжнародне співтовариство повинно позбавити фінансової підтримки і доступу до зброї тих, хто використовує тактику тероризму. Особливу увагу слід привернути протистоянню радикалізації молоді через ЗМІ та кібертехнології. "Тероризм - це злочин, проти якого треба в повній мірі скористатися відпрацьованими механізмами кримінального законодавства та міжнародної взаємодопомоги між поліцією і судовими органами", - озвучив позицію Святого Престолу дипломат. У боротьбі з тероризмом також слід задіювати місцеве населення, органи місцевого самоврядування та масові організації, в тому числі релігійні, - додав він.

Ватиканська делегація запропонувала шість пунктів, виконання яких може надати фундаментальний вплив на припинення і викорінення тероризму: по-перше, необхідними є повага до свободи совісті, релігії і переконань; по-друге, рівність всіх громадян перед законом; по-третє, позитивна і шаноблива відмінність між політичною сферою і релігією; по-четверте, категоричний осуд зловживань і маніпуляцій з релігією для розпалювання ненависті і насильства; по-п'яте, справжня прихильність до міжкультурного та міжрелігійного діалогу; і по-шосте, ефективні освітні зусилля по формуванню відповідальних і миролюбних громадян.

Архиєпископ Ауса послався на Декларацію про людське братерство з Абу-Дабі, в якій Папа і Великий імам закликали релігійних, політичних, громадянських, освітніх і культурних лідерів популяризувати культуру діалогу, взаємної співпраці, взаєморозуміння, толерантності, прийняття інших і мирного спільного життя. Такий підхід може в значній мірі сприяти викоріненню першопричин тероризму.

Святий Престіл переконаний, що "будь-яка рішуча реакція на зло тероризму не може бути досягнута виключно за допомогою правоохоронних органів і засобів безпеки, необхідне виховання до культури спілкування, яка формує взаємне визнання і сприяє мирному та інклюзивному суспільству", інформує Vatican News.