Святий Престіл закликає до рішучих заходів проти «споживачів» трудової та сексуальної експлуатації дітей
  • Пон, 11/03/2013 - 18:06

Рабство, дитяча проституція та дитяча порнографія в світі безперервно поширюються і більшість жертв цих феноменів - жінки та дівчатка. Про це нагадав у Женеві постійний представник Святого Престолу при ООН архиєпископ Сільвано Томазі, виступаючи на 22-й сесії Ради з прав людини.

Щонайменше 136 народностей в 118 країнах в тій чи іншій мірі охоплені ганебним феноменом торгівлі людьми. 60 % жертв - жінки, численними є жертви й серед дітей. На жаль, число дітей, які постраждали, зростає з надзвичайною швидкістю: за три роки кількість малолітніх жертв торгівлі людьми зросла з 20 до 27 %. Це явище в різних формах - від рабської праці до сексуальної експлуатації - приносить торговцям людьми мільярди доларів на рік.

Архиєпископ Томазі нагадав, що в багатьох країнах світу експлуатація дітей стала результатом вкрай слабкого законодавства. Представник Ватикану закликає міжнародне співтовариство чинити тиск на ті країни, які ще не розробили законів, що перешкоджають торгівлі людьми, а також до більш рішучої співпраці на регіональному рівні в галузі захисту прав людини.

У той же час архиєпископ Томазі підкреслює: зростання світової «пропозиції» щодо експлуатації малолітніх, на жаль, викликано зростанням «попиту». Тому необхідно застосувати рішучі дії і проти тих, кого можна назвати «споживачами» цього ганебного ринку, тих, хто оплачує сексуальні послуги. Потрібно боротися з безкарністю і корупцією, що стоять за цим феноменом.

Архиєпископ Томазі вважає, що особливу увагу потрібно приділяти і самим жертвам: забезпечити надання допомоги тим, хто потрапив у трудове чи сексуальне рабство, і створити для них умови, які можуть повернути їх до гідного життя в суспільстві.

Закликавши до зобов'язань на законодавчому рівні, архиєпископ Томазі додав, що проблему не можна вирішувати тільки на рівні законів: необхідно протистояти самій культурі, яка підштовхує до негідних вчинків, і боротися з бідністю, яка довела багатьох до розпачу і змусила торгувати власним тілом або навіть власними дітьми.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va