Святий Престол: аборт - не відповідь на наслідки вірусу Зіка
  • Птн, 19/02/2016 - 12:39

17 лютого 2016 року представник Ватикану взяв участь у засіданні Економічної і соціальної ради ООН, присвяченій ситуації, пов'язаної з розповсюдженням  вірусу Зіка. Архиєпископ Бернардіто Ауса закликав всі уряди співпрацювати, щоб зупинити поширення вірусу і забезпечити хворим належний догляд та допомогу, уникаючи поширення паніки та сприяння абортивним практикам.

Перед обличчям епідемії не можна залишити найбідніших, особливо літніх людей, дітей і інвалідів, які найбільш ризикують залишитися без превентивних механізмів, належної інформації і необхідної медичної допомоги. Серед найбільш уразливих до вірусу ватиканський дипломат назвав вагітних жінок і дітей, яких вони носять в утробі. Припустимий зв'язок між вірусом і виникненням патологій у новонароджених збільшує заклопотаність і заслуговує на більш сконцентровану діяльність міжнародного співтовариства, сказав він. На думку єрарха, "необхідно більше досліджень, щоб визначити зв'язок між вірусом і мікроцефалією та синдромом Гієна-Барре".

Архиєпископ Ауса зауважив, що не всі вагітні інфіковані жінки ризикують народити хворих дітей. Необхідно також наукове підтвердження гіпотези, що вірус передається статевим шляхом.

Дипломат закликав до "належної пильності" та уникнення паніки, критикуючи недавні заклики представників деяких урядів, а також Управління Верховного комісара ООН з прав людини до лібералізації законів про аборти і доступ до абортивних препаратів, як інструментів профілактики народження хворих дітей. "Це незаконна відповідь на дану кризу", тому що вбивство дітей не є профілактикою, сказав представник Святого Престолу. Він закінчив свій виступ нагадуванням про борг захисту людського життя, здорового або хворого, з однаковими зусиллями і не виключаючи нікого.