Святий Престол: «безпечний аборт» - не є дбанням про репродуктивне здоров’я
  • Нед, 27/05/2018 - 10:59

Виступаючи під час чергової сесії 71-ї Асамблеї ВООЗ, представник Святого Престолу архиєпископ Іван Юрковіч наголосив на тому, що медичні послуги не можуть призначатися та здійснюватися проти ненароджених, а так зване «право на аборт» є запереченням фундаментального права на життя.

«Святий Престол рішуче виступає проти будь-яких зусиль ООН чи її спеціалізованих агенцій, спрямованих на підтримку національних законодавств, що дозволяють відбирати життя ненародженої дитини», – наголосив архиєпископ Іван Юрковіч, Представник Святого Престолу при структурах ООН в Женеві, виступаючи у п’ятницю, 25 травня 2018 р., під час чергової сесії 71-ї асамблеї Всесвітньої організації охорони здоров’я, що була присвячена глобальній стратегії дбання про здоров’я жінок, дітей та підлітків.

Стурбованість включенням у стратегії так званого «безпечного аборту»

Висловивши підтримку численним фундаментальним цілям ВООЗ, як от поширення загальнодоступних медичних послуг, боротьба з насильством проти жінок і дітей, оновлення програм на підтримку дитинства, ватиканський дипломат висловив стурбованість включенням так званого «безпечного аборту» в нові напрямні лінії глобальних стратегії в охороні здоров’я на п’ятнадцятиріччя 2016-2013. «Святий Престол, – сказав він, – не вважає аборт і абортивні послуги засобами дбання про репродуктивне здоров’я».

Так званий «безпечний аборт» заперечує фундаментальне право на життя

Архиєпископ Юрковіч також висловив стурбованість участю ВООЗ та інших агенцій ООН у розробці бази даних, що містить інформацію про законодавство й політику країн в сфері абортів з метою покращення прозорості та обліку країн в сфері «захисту здоров’я й прав жінок і дівчат». Церква виступає проти легалізації абортів.

Неприйнятним є «суперечливий аргумент», згідно з яким «так званий “безпечний аборт” є засобом для “захисту” людських прав жінок і дітей, коли він, у дійсності, заперечує ненародженій дитині фундаментальне право, яким є право на життя». В цьому контексті ватиканський дипломат навів слова Папи Франциска про те, що право на життя є «священним і недоторканим» та «не підпорядковується жодним обумовленням».