Святий Престол і Мавританія встановили дипломатичні відносини
  • Суб, 10/12/2016 - 09:15

«Святий Престол і Ісламська Республіка Мавританія, бажаючи забезпечити дружні взаємини, вирішили на основі загальної згоди встановити дипломатичні відносини на рівні Апостольської нунціатури Святого Престолу та Посольства Ісламської Республіки Мавританія», – ідеться в офіційній заяві Ватикану.

Мавританія – держава в Західній Африці. Вона межує з Західною Сахарою на північному заході, з Сенегалом на південному заході, з Алжиром на північному сході, з Малі на півдні і сході.

За політичним устроєм це ісламська республіка. За конституцією, прийнятою в 1991 р., главою держави є президент, якого населення обирає на 5-річний термін. Парламент – двопалатний: Сенат, який обирають на 6 років, і Національні збори – на 5 років.

99,5% населення сповідують іслам, 0,2% – традиційні племінні релігії, 0,3% – християнство. Католиків тут 0,2% – близько 4-5 тис. осіб, чимало з яких іноземці з країн Європи і Західної Африки.

На території республіки 18 грудня 1965 р. Святійший Престол заснував єпархію Нуакшот, виділивши її з Апостольської префектури Сен-Луї-де-Сенегал. Єпархія територіально відповідає межам Мавританії і складається з 7 парафій. Єпископська столиця – місто Нуакшот із кафедральним храмом св. Йосипа.

Прибуття перших католицьких місіонерів в Мавританію пов'язане з європейською колонізацією Західної Африки. У XV ст. тут стали виникати португальські й іспанські поселення, через які вивозили рабів-африканців. Разом із торговцями в Мавританію прибували католицькі священики, що в основному забезпечували пастирську опіку європейцям. У 1783 р. за умовами Версальського миру територія нинішньої Мавританії відійшла до Франції. У 1920 р. Мавританія стала частиною Французької Західної Африки.

У період колонізації тут утворилися католицькі структури. У 1763 р. була заснована Апостольська префектура Сенегалу, яка в 1963 р. стала єпархією Сен-Луї-де-Сенегал. Через два роки в Мавританії утворено власну єпархію. З 1958 р. тут працюють священики з чернечого згромадження Святого Духа.

Діяльність Католицької Церкви в мусульманській Мавританії не обмежена місцевими правилами, крім однієї умови: заборонено навертати в католицизм мусульман і відкривати освітні установи. Католицька Церква має культурні центри, дитячі дошкільні заклади й бібліотеки.