Святий Престол і В’єтнам: черговий раунд переговорів
  • Чтв, 20/12/2018 - 17:46

Від 18 до 20 грудня 2018 р. у В’єтнамі побувала делегація Святого Престолу, взявши участь у черговій зустрічі Спільної Робочої групи

В рамках здійснення домовленостей, досягнутих під час 6-ї зустрічі Спільної Робочої групи В’єтнам-Святий Престол, що відбувалася у жовтні 2016 року у Ватикані, 19 грудня 2017 року в Ханої, столиці В’єтнаму, відбулася чергова, сьома зустріч. Відповідні делегації очолювали віце-міністр закордонних справ В’єтнаму Буй Тхань Син та Заступник Секретаря Державного Секретаріату, відповідального за стосунки з державами, монсеньйор Антуан Камілльєрі.

Аналіз стану існуючих стосунків

У повідомленні за підсумками переговорів зазначається, що учасники обмінялися баченням взаємин, включаючи питання, що стосуються життя Католицької Церкви у В’єтнамі. Сторони погодилися, що двосторонні стосунки останнім часом отримали позитивний розвиток, зокрема, завдяки постійності та регулярності контактів на всіх рівнях, як також завдяки пастирським візитам Папського Представника нерезидента архиєпископа Марека Залєвского.

Сторони погоджуються, що взаємини слід підтримувати та розвивати на основі спільних принципів та плідного діалогу, дбаючи про зростання довіри, що лежить в інтересах обох сторін та католицької громади В’єтнаму.

Прямуючи до повноцінних двосторонніх стосунків

Делегації також обговорили питання, необхідні для того, щоби найближчим часом піднести рівень стосунків між В’єтнамом і Святим Престолом від статусу Папського Представника нерезидента до постійного Папського Представника, висловивши переконаність в тому, що це допоможе зростанню та подальшому розвиткові взаємин.

«Жити Євангелієм в серці країни»

Сторони підкреслили послання Папи Франциска, звернені до католицької спільноти В’єтнаму, що закликають «жити Євангелієм у серці країни», нагадуючи про те, що «бути добрим католиком також означає бути добрим громадянином».

Святий Престол висловив цінування на вдячність за увагу, яку в’єтнамська влада протягом останніх років проявляла до Католицької Церкви в країні, зазначаючи, що уважно слідкує за динамічним розвитком католицької спільноти, заохочуючи її робити свій внесок у спільне добро та процвітання В’єтнаму. Урядова делегація, у свою чергу, наголосила на постійному покращенні політичних рамок, покликаних шанувати та гарантувати свободу віровизнання та релігії, заохочуючи католиків діяти в пошані до законодавства та брати активну участь в розвиткові та економічній розбудові країні.

Сторони також обговорили деякі питання, що стосуються територіальних структур Церкви та призначення єпископів, як також погодилися провести восьму зустріч Робочої групи у Ватикані.