Святий Престол на Венеційському фестивалі архітектури
  • Чтв, 22/03/2018 - 11:18

Одна з провідних виставок сучасного мистецтва Венеційська бієнале (італ. Biennale di Venezia) кожні два непарні роки проходить в італійському місті Венеції. У рамках бієнале щороку проводиться Венеційський кінофестиваль, а в парні роки – Венеційський фестиваль архітектури. Цього року, в 16-му Фестивалі архітектури, вперше візьме участь також Святий Престол, що має на меті спорудити в рамках експозиції 10 каплиць у лісі на мальовничому острові Сан-Джорджо Маджоре у Венеціанській затоці.

У вівторок 20 березня 2018 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація проекту Святого Престолу, під час якої виступили Президент Папської Ради в справах культури і відповідальний за павільйон Святого Престолу кардинал Джанфранко Равазі, куратор павільйону професор Даль Ко і Президент Венеційської бієнале професор Паоло Баратта.

Кардинал Джанфранко Равазі зазначив, що незважаючи на малі розміри, каплиці мають два основні елементи літургійних богослужень: проповідальницю і вівтар, що відображають звіщення Божого Слова і участь у Євхаристії. Він зазначив, що кількість каплиць символізує Десять Божих заповідей, тому, оглядаючи десять «Vatican Chapels» (англ. Ватиканські каплиці), відвідувачі матимуть змогу зануритися у красу і тишу, прислухатися до внутрішнього і небесного голосу, відчути братню присутність інших, але також перебувати на самоті в оточенні природи.

Доповідач пояснив, що натхненням для проекту стала каплиця шведського архітектора Ґуннара Асплунда, який на початку минулого століття на території одного із цвинтарів на околиці Стокгольма спорудив дерев’яну каплицю, стиль якої зливався з оточуючою природою.

Кардинал Равазі підкреслив, що архітектори-учасники проекту походять з різних країн світу, що відображає вселенськість Церкви. Він також зазначив, що участь Святого Престолу у 16-му Фестивалі архітектури свідчить про бажання наново наближувати культуру і віру – два світи, які протягом сторіч перебували в гармонії.