Святий Престол намагається використовувати все найкраще, що людство досягнуло у сфері права
  • Пон, 15/07/2013 - 17:50

Кілька днів тому Папа Франциск ухвалив закони, які внесуть зміни в систему ватиканського кримінального правосуддя. Серед найбільших нововведень − скасування довічного ув'язнення і заміна його покаранням у вигляді 35 років позбавлення волі. Також було введено жорсткіше покарання за злочини проти дітей, а також за дитячу порнографію, і позначені умови втрати імунітету співробітниками Римської курії, також ватиканськими дипломатами та світськими співробітниками Держави Ватикан.

Антоніо Марія Баджо, викладач політичної філософії в університетському інституті "Sophia" в італійському Лапіана, в інтерв'ю Радіо Ватикану зауважив, що набір законів, прийнятих останніми днями, показує преємність і використання того, що було зроблено під час понтифікату Бенедикта XVI. Це не просто особистий акт Папи, адже поправки розробила Папська комісія, це прагнення з боку Святого Престолу реалізувати численні міжнародні конвенції.

З прийняттям трьох нових законів Апостольська Столиця зробила спробу використати все краще, що людство досягло у сфері права останніми роками, маючи на увазі загальне благо і боротьбу проти відмивання грошей, тероризму, незаконного обігу грошей, корупції.

Ліквідацію довічного ув'язнення правознавець назвав "принципом цивілізації", включеним у контекст євангельського милосердя. Це підтвердження того, про що так багато останнім часом говорить Папа Франциск: бути відкритими для прощення, яке не виключає справедливості. Подібно і новий ватиканський закон про захист дітей − на думку професора Баджо, після драми зі зловживаннями священиків, Церква, порівняно з іншими державами і великими організаціями, "прийняла заходи набагато ефективніші й набагато сильніші" у цій сфері.

Відміну імунітету ватиканських співробітників правознавець назвав "дуже сильним сигналом", який підтверджує готовність відмови перед правом від будь-яких привілеїв, які дозволяють собі інші держави. Церква чітко заявила, що ніхто, навіть найбільш високопоставлені особи, не стоять вище закону.
На думку фахівця з політичної філософії, ватиканське законодавство зробило крок вперед до більш "світської" юстиції. Адже відособленість, конфіденційність і замкнутість − це не християнські поняття також і в сфері права, − вважає експерт.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va