Святий Престол: пам’ятати про Голокост, щоб таке більше не повторювалось
  • Птн, 27/01/2023 - 17:57

Під час засідання постійної ради ОБСЄ, спостерігач від Святого Престолу Урбанчик вкотре засудив будь-які форми антисемітизму.

У своїй промові, виголошеній 26 січня 2023 р., під час засідання постійної ради ОБСЄ напредодні Дня пам’яті жертв Голокосту, Постійний спостерігач Святого Престолу при цій організації монсеньйор Януш Урбанчик підтвердив однозначну позицію Католицької Церкви, яка засуджує антисемітизм. У своєму слові дипломат наголосив на потребі залучення нових поколінь до боротьби з ненавистю та байдужістю, адже пам’ять про трагічні сторінки людства сприяє тому, щоб людська гідність ніколи більше не була потоптаною.

Жахливі злочини проти людства

Згадуючи про невимовну жорстокість Голокосту, «ми пам’ятаємо тисячі й тисячі людей, убитих брутальною нацистською машиною переслідування, жертв найжахливіших злочинів проти людяності, які жахливо страждали через повну зневагу до їхньої притаманної людської гідності», – зазначив монсеньйор Януш. Він додав, що пам’ять про ці події допомагає стати сильнішими в засудженні будь-яких спроб відродити ці звірства. Цитуючи слова Папи Франциска, він підкреслив, що недостатньо відкинути зло, але необхідно «спільно будувати загальне благо». На його думку, це нелегке завдання, настільки, що сучасні суспільства все ще відчувають ненависть, насильство та зневагу до людської гідності. Тому необхідно залишатися завжди пильними, пам’ятаючи, що зло, з яким треба боротися, – це не лише ненависть, але передусім «байдужість, яка нас паралізує».

Засудження усіх форм антисемітизму

Виступ ватиканського дипломата завершився однозначним засудженням від імені Святого Престолу старих і нових форм антисемітизму. Він також вказав на важливість пам’яті та освіти для зростання «усвідомлення того, що всі ми рівні в гідності» і що ми всі повинні взяти на себе зобов’язання «задля миру, взаємної поваги, захисту життя та релігійної свободи».