Святий Престол про насильство над жінками в умовах збройних конфліктів
  • Срд, 17/05/2017 - 13:50

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернадіто Ауза виступив з промовою під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН, присвячених темі: «Жінки, мир, безпека: сексуальне насилля в умовах конфлікту», що відбулися у Нью-Йорку 15 травня 2017 року.

Метою наради є підвищення обізнаності про проблему сексуального насильства в умовах конфлікту як тактики війни й тероризму. Основою для обговорення став щорічний звіт Генерального секретаря ООН про сексуальне насилля, пов'язане з конфліктом. У звіті йшлося про численні переселення, спричинені конфліктами, зростаючий насильницький екстремізм і тероризм, торгівлю людьми з метою сексуальної експлуатації, визискування жінок і дівчат, тавро, яке вішають на жертви сексуального насилля, а також проблеми, пов'язані із соціально-економічною реінтеграцією.

Посилаючись на дані звіту Генерального секретаря ООН, Архиєпископ Бернадіто Ауза зазначив у своїй доповіді, що вплив цих злочинів на жінок і дівчат, та й на цілі громади є жахливим. За його словами, термін «сексуальне насилля, пов'язане з конфліктом», охоплює широкий спектр згаданої проблеми, включаючи зґвалтування, сексуальне рабство, примус до проституції, примусову вагітність, чи аборт, примусову стерилізацію, примусовий шлюб, а також торгівлю людьми.

Ватиканський дипломат звернув особливу увагу на використання сексуального насилля в умовах конфлікту як тактики тероризму. Він зазначив, що цей жахливий злочин використовується з метою вербування терористів, тероризування й примушеного переміщення населення, примушеного навернення через одруження, порушення основних прав жінок, отримання прибутку за рахунок секс-торгівлі, вимагання викупу від розпачливих сімей, дарування жінок і дівчат як військових трофеїв, щоб оплатити бойовикам, які потім можуть перепродати або використовувати їх, як хочуть, і, нарешті, використання жінок і дівчат як живі щити і як терористів-смертників. «Незмірне страждання багатьох жінок, які сьогодні є жертвами такої жорстокості, повинно змусити нас усіх трудитись до сьомого поту» – сказав архиєпископ.

Він також пригадав слова Папи Франциска, який назвав ці злочини не тільки насиллям над тілом жінок, але також і над духом, наслідком яких є травма, яку важко затерти і яка також має наслідки для суспільства.

«Перед обличчям цих огидних злочинів, – наголосив архиєпископ Ауза, – держави, а також міжнародна спільнота несуть серйозну відповідальність за захист тих, що стали жертвами військових злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та етнічної чистки. Міжнародне співтовариство покликане сприяти і допомагати державам у виконанні цього обов'язку.

Сексуальне насилля, пов'язане з конфліктом, і, зокрема, сексуальне насилля як інструмент тероризму, безсумнівно, підпадають під цю потребу нагальної і глибокої відповідальності захисту. Переважна безкарність тих, хто скоїв ці злочини, вказує на невідкладність виконання цього обов'язку».

За словами Постійного Спостерігача Святого Престолу при ООН, ця необхідність діяти, аби позбавити жінок і дівчат жорстокого поводження під час конфліктів, повинна спонукати держави шляхом діалогу спрямовувати всі свої зусилля на завершення конфліктів.

На завершення доповіді архиєпископ Ауза процитував Святішого Отця, який в одній із своїх аудієнцій на початку травня цього року зазначив, що «культура руйнування поширилася по всьому світі і що ми переживаємо «нове знищення» чоловіків, жінок і дітей, які страждають і вмирають через війну та міграції, або яких визискують в особистих інтересах».

«У відповідь на цю “культуру” насильства, – підкреслив архиєпископ, – світ, а особливо жінки і дівчата, чию гідність в даний час по-варварськи порушують, з надією звертають свій погляд на цю Раду. Пам’ятаймо їхні обличчя та нашими діями виявімо їм, що їхня надія не даремна», – закликав він.