Святий Престол проти смертної кари: справедливість не можна осягнути через вбивство
  • Нед, 05/03/2017 - 18:52

На цей час немає достатніх доказів, які б показували, що смертна кара має стримуючий ефект на злочинність. Таку думку висловив Постійний Спостерігач від Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, архиєпископ Іван Юрковіч під час свого виступу на 34-тій сесії Ради з прав людини, присвяченій питанням смертної кари, в середу 1 березня 2017 р.

Він висловив вдячність багатьом країнам за зусилля, яких вони докладають для скасування смертної кари, і ще раз підкреслив, що життя є святим від зачаття до природної смерті. Цитуючи Папу Франциска, Архиєпископ наголосив, що «навіть злочинець має недоторканне право на життя».

«У зв'язку з цим слід врахувати, – сказав ієрарх, – що людська справедливість схильна помилятися, і що смертна кара сама по собі є незворотною. Слід взяти до уваги, що смертна кара завжди включає в себе можливість забрати життя невинної людини. Що більше, ми вважаємо, – наголосив Архиєпископ, – що, мірою можливості, законодавчі та судові органи завжди повинні прагнути забезпечити можливість для злочинців загладити свою провину і відшкодувати, принаймні частково, за їхні злочини».

За словами Постійного Спостерігача від Святого Престолу при ООН, у відповідь на злочин «існують гуманніші заходи, що забезпечують жертві право на правосуддя і дають злочинцеві шанс на зміну». «Крім того, – додав він, – це сприятиме розвитку справедливішого суспільства, що повною мірою шанує людську гідність».

На завершення Архиєпископ Юрковіч нагадав про зусилля, яких Апостольська Столиця докладає для скасування смертної кари й підтримки мораторію, встановленого резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2014 року. Він також звернувся до держав із закликом покращити умови утримання у в'язницях, «щоб гарантувати пошану гідності кожної людини, незалежно від її злочинного статусу, та забезпечити права обвинуваченого на справедливий судовий розгляд і належну правову процедуру».