Святий Престол розробив документ про виховання до міжкультурного діалогу
  • Птн, 20/12/2013 - 14:11

Вихованню міжкультурного діалогу присвячено новий документ Конгрегації католицької освіти, який був представлений 19 грудня 2013р. у Ватикані. Повна назва документу: "Виховання міжкультурного діалогу в католицькій школі. Жити разом для цивілізації любові". "Дуже важливою і своєчасною" назвав цю тему кардинал Зенон Грохолевський, префект ватиканської дикастерії, хоча вона і не нова. Церква вже протягом багатьох століть здійснює своє освітнє служіння в полікультурній і багатоконфесійній реальності. Сьогодні, однак, додалося інше явище - міграція глобалізовала реальність мультикультуралізму і мультирелігійності, в результаті чого виникла необхідність відповідної міжкультурної освіти в школі.

Адресатами документу є насамперед батьки, які відіграють головну роль у процесі виховання дітей, також вчителі і співробітники католицьких шкіл, національні та єпархіальні єпископські комісії, монаші чини, єпископи, рухи, асоціації та інші церковні органи, що несуть освітнє служіння. Конгрегація пропонує його "як засіб діалогу та роздумів для всіх тих, хто піклується про виховання людини для будівництва мирного суспільства і солідарності".

Тема освіти до міжкультурного діалогу представлена ​​тут у більш широкому контексті. Документ торкається питань співвідношення культури і релігії, католицтва та інших релігій, теологічних основ тотожності католицької школи, що полягає у викладанні католицької релігії, яка добре поєднується з повагою до особистої свободи.

Ключовим словом, що пов'язує воєдино всі аспекти, що розглядаються в документі, є "діалог". Діалог - це відношення, з яким Церква ставиться до особистості в будь-якій ситуації, нагадав кардинал Грохолевський думку Папи Франциска.

Кінцева мета виховання до міжкультурного діалогу, нагадав він, створення цивілізації любові. У рамках католицької школи, це може і повинно відбутися, якщо поєднувати освітню задачу з видимим свідченням  Євангелія, вважає префект Конгрегації Католицької Освіти.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va