Святий Престол та Кабо-Верде - на шляху до конкордату
  • Втр, 04/06/2013 - 20:25

 3 червня папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Республіки Кабо-Верде Жорже Карлуша Франсека, котрий потім зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. Під час сердечної бесіди згадувалися хороші відносини, які існують між Святим Престолом і цією західно-африканською країною. Особлива увага зверталася на швидке підписання конкордату між Святим Престолом і Кабо-Верде. Як наголошується в спеціальному повідомленні прес-служби Святого Престолу, в ході зустрічі порушувалися питання, пов'язані з культурною та релігійною ідентичністю населення Кабо-Верде, більшість якого сповідує християнство, а також важливими викликами, які стоять перед регіоном. Підкреслювалася також важлива роль Церкви та її структур у проектах освітнього та благодійного характеру, які сприяють підвищенню рівня життя населення африканської країни.

 

На 10 червня 2013 заплановано підписання конкордату між Апостольською Столицею та Республікою Кабо-Верде. Його укладуть Президент країни Жоржу Карлуш Франсека та секретар з відносин з державами Святого Престолу Архиєпископ Домінік Мамберті. Церемонія підписання відбудеться в столиці країни. За  словами єпископа Мінделла Ілдо Фортеса, йдеться про дуже важливу подію, яка "юридично визнає присутність Католицької Церкви в країні". Єрарх розповів, що робота над проектом конкордату йшла протягом багатьох років, а його підписання дасть "новий імпульс відносинам між державою і Церквою, особливо у сфері розвитку людини".

 

Інший місцевий єрарх, єпископ Арлінда Фуртадо, нагадав, що угода з Апостольською Столицею існувала, коли Кабо-Верде була португальською колонією, проте, нову домовленість було розроблено відповідно до сучасної Конституції країни. За його словами, в результаті підписання конкордату, Церква отримає більше прав щодо майна, яке необхідне для виконання пастирської діяльності. Крім того, "більш юридично окресленою і надійною" стане позиція Церкви у сферах освіти, охорони здоров'я, фінансів та соціальної діяльності.

 

Кабо-Верде стане першою західно-африканською республікою, яка підпише конкордат з Апостольською Столицею.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va