Святий Престол в ООН: немає важливіше пріоритету, ніж боротьба з голодом
  • Птн, 31/10/2014 - 17:32

Величезна кількість продуктів харчування витрачається, в той час як сотні мільйонів людей страждають від хронічного голоду і продовольчої небезпеки. З такими словами до учасників 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН звернувся Постійний спостерігач Святого Престолу архиєпископ Бернардіта Ауса. 28 жовтня 2014 р. на порядку денному засідання розглядалися питання сільськогосподарського розвитку та продовольчої безпеки.

За даними ООН, за останні два десятиліття кількість людей, що страждають від хронічного голоду, зменшилася на 17%. Однак, близько 850 мільйонів чоловік все ще страждають від гострого голоду. Архиєпископ Ауса висловив переконаність, що "викорінення голоду є не тільки пріоритетною метою розвитку, а й моральним імперативом". На його думку, причина голоду - не в нестачі продуктів харчування. У світі їх виробляється достатньо для того, щоб нагодувати всіх. Проблема в іншому: у відсутності технологій зберігання і торгової інфраструктури, необхідних дрібним виробникам, а також державних стимулів виробництва та комерціалізації сільськогосподарської продукції. Крім того, в багатьох країнах має місце великомасштабне знищення продуктів харчування для утримання цін на високому рівні.

Немає важливішого пріоритету, ніж боротьба з голодом, оскільки харчування служить фундаментом охорони здоров'я, освіти, миру і реалізації прав людини. Саме тому представник Святого Престолу вітав включення питань продовольчої безпеки та сільськогосподарського розвитку в порядок денний сталого розвитку на період після 2015 року.

Архиєпископ Ауса виказав підтримку політиці, спрямованій на надання допомоги найслабкішим: вагітним жінкам і дітям у віці до п'яти років. Він нагадав, що від недоїдання щорічно страждає 51 мільйон дітей, близько 7 мільйонів помирають. Єрарх підкреслив роль сім'ї в боротьбі з голодом і збереженні навколишнього середовища для нинішніх і майбутніх поколінь. На його думку, визнання ролі сім'ї повинно супроводжуватися політикою та ініціативами, спрямованими на задоволення потреб сільських жителів та їх сімей.

На завершення архиєпископ Ауса нагадав учасникам засідання про міжнародну конференцію з проблем харчування, яка відбудеться в Римі в листопаді 2014 р. У конференції візьмуть участь глави держав і урядів, а також інші високопоставлені діячі, представники міжурядових організацій та громадського суспільства. Папа Франциск планує виступити на конференції зі зверненням, в якому висловить свою відданість побудові майбутнього, де не буде голодувати жодна людина.