Святий Престол в ООН: необхідні фінанси, технології та сильні інститути
  • Птн, 13/02/2015 - 17:10

9 лютого 2015 року представник Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернардіто Ауса взяв участь у засіданні, яке проходило в Нью-Йорку в рамках 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. У зверненні, присвяченому питанням реалізації Порядку денного в галузі розвитку на період після 2015 р., ватиканський дипломат звернув увагу учасників на три основних аспекти: фінансові ресурси, науково-технічний розвиток і зміцнення потенціалу.

По-перше, для виконання Порядку денного потрібні величезні фінансові ресурси. За деякими оцінками, тільки в інфраструктуру необхідно інвестувати близько 5-7 трильйонів доларів США. За даними Світового банку, щорічні інвестиції в інфраструктуру Африки повинні будуть складати 95 мільярдів доларів США. На думку архиєпископа Ауси, особливої уваги потребують фінансові потреби найменш розвинених країн, які страждають від дефіциту ресурсів і не мають доступу до джерел фінансування.

По-друге, ключову роль у зміцненні науково-технічного потенціалу країн, що розвиваються, відіграє впровадження нових технологій. Для цього необхідно, щоб розвинені держави забезпечили технологіями найменш розвинені країни. З іншого боку, країни, що розвиваються, повинні зробити технологічний прогрес пріоритетом своїх програм, бюджетів і співпраці з приватним сектором.

По-третє, сильні інститути можуть набути максимальну користь з обмежених ресурсів і уникнути їх витрат.

Представник Святого Престолу при ООН вважає, що у всіх трьох аспектах – мобілізація  фінансових ресурсів, технологій та зміцнення потенціалу - вже накопичено багатий передовий досвід. Його необхідно вивчати і передавати тим країнам, які ще йдуть по шляху розвитку.