Святий Престол в ООН про миротворчі місії в світі
  • Суб, 03/11/2018 - 13:18

«Розвиток неможливий без миру, а мир неможливий без розвитку». На цьому наголосив Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, під час засідання, присвяченого переглядові миротворчих місій у світі. Рішуче ні примусовій міграції, як засобові ведення війни.

Миротворчі операції вже не є лише засобами для відновлення миру після конфліктів, але також дедалі більше набирають ролі превентивних заходів, щоб запобігти перетворенню ситуацій напруження у справжні конфлікти, та є важливим елементом післявоєнного миру. Про це говорив Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза, виступаючи на тему повного перегляду миротворчих операцій у світі.

Запобігання війні – запорука сталого розвитку

У своєму виступі ватиканський дипломат згадав слова Папи Франциска, який, промовляючи 2015 року на Генеральній Асамблеї ООН, сказав: «Війна є запереченням прав». Отож, якщо ми хочемо справжнього цілісного розвитку для всіх, наголосив архиєпископ Ауза, «ми повинні невтомно працювати над тим, аби запобігати війнам між народами та державами». Для цього слід забезпечувати правовий статус та видаватися до переговорів й арбітражу, до чого закликає Хартія Об’єднаних Націй, «що становить фундаментальну юридичну норму».

Права людини, безпека та розвиток

Як наголосив представник Святого Престолу, «розвиток, безпека та права людини є тісно пов’язаними». «Розвиток неможливий без миру, а мир неможливий без розвитку. Нестабільність та несправедливість, як от нерівність, корупція, погане управління, нелегальні фінансові й збройні потоки – все це є причиною насильства в суспільстві», – сказав він, підкреслюючи, що жодне суспільство не процвітатиме, якщо його роздирають конфлікти.

«Громадяни не можуть реалізувати свій потенціал, якщо охоплені нестабільністю та непевністю. Навпаки, інклюзивний і сталий розвиток не лише є ціллю сам у собі, але також найкращим захистом від загрози насильницьких конфліктів», – підкреслив ватиканський дипломат.

Міграція як засіб ведення війни

Архиєпископ Ауза висловив глибоку стурбованість Святого Престолу з огляду на практику вимушеної міграції, як засобу ведення війни, застосовувану як деякими державами, так і недержавними формуваннями. Це має особливо нищівні наслідки для представників меншин, включаючи релігійні.

«Перед обличчям мільйонів біженців та людей, змушених скитатися з причини війни та переслідування, – сказав він, – у центрі нашої відповіді на їхнє становище повинні бути цінності, висловлені в Хартії Об’єднаних Націй, зокрема, пошана до фундаментальних прав, гідності та цінності людської особи».

Похвала Святого Престолу миротворчим місіям ООН

На завершення свого слова, ватиканський дипломат висловив похвалу від імені очолюваної ним делегації «діяльності миротворчих місій ООН та жертовності миротворчих сил», наголосивши на готовності Святого Престолу «співпрацювати в справі запобігання та вирішення конфліктів, як і повоєнної стабілізації та зміцнення миру».