Святий Престол вкотре закликає до покращення ядерної безпеки в світі
  • Птн, 14/02/2020 - 10:38

Франчекса Ді Джованні, що відповідає за багатосторонню сферу у відділі в справах стосунків Святого Престолу з державами, взяла участь в Міжнародній конференції, присвяченій питанням ядерної безпеки.

«Святий Престол закликає до колективного зобов’язання покращити ядерну безпеку на національному, регіональному та глобальному рівнях, пильно ставлячись до загроз ядерній безпеці, вживаючи конкретних заходів для захисту від зловмисних дій, пов’язаних з ядерними або радіоактивними матеріалами, та усвідомлюючи необхідність підтримувати центральну роль Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ)», – на цьому наголосила Франчекса Ді Джованні, Заступник Секретаря відділу в справах стосунків Святого Престолу з державами, відповідальна за багатосторонню сферу, виступаючи під час Міжнародної конференції з ядерної безпеки: підтримка та зміцнення зусиль, що відбувається у Відні від 10 до 14 лютого 2020 року.

Вона висловила вдячність Генеральному Директорові та всьому персоналу МАГАТЕ за зусилля, яких ця організація докладає для покращення ядерної безпеки.

Перешкоди на шляху покращення ядерної безпеки

Ватиканська дипломатка вказала на важливість докладати подальші зусилля, оскільки на перешкоді сприянню ядерній безпеці стоять серйозні проблеми, що включають обмежені, недостатні та часто призупинені дії щодо запобігання розповсюдженню ядерної зброї та цілковитого звільнення від неї.

«Ширші цілі нерозповсюдження ядерної зброї, ядерного роззброєння та мирного використання ядерних технологій, – додала вона, – залежать від цих ключових стратегій МАГАТЕ, а успіх Агентства у виконанні своїх обов'язків залежить від готовності держав-членів дотримуватися їхніх законних та моральних зобов’язань».

Кінцева мета – повне звільнення світу від ядерної зброї 

Франчекса Ді Джованні наголосила, що Святий Престол підписав і ратифікував Договір про заборону ядерної зброї, маючи на меті подолати межі ядерного стримування та прямувати до повного звільнення світу від ядерної зброї, та підтвердив, що ядерна зброя є зброєю масового знищення людей та довкілля. Доповідачка процитувала слова Папи Франциска, з якими він у грудні 2014 року звернувся до учасників Віденської конференції щодо гуманітарного впливу ядерної зброї: «Безпека нашого майбутнього залежить від гарантії мирної безпеки інших людей, бо якщо мир, безпека та стабільність не будуть встановлені в усьому світі, то ніхто не зможе ними користуватися».

На завершення Франчекса Ді Джованні підкреслила, що Святий Престол підтримує міжнародні інструменти ядерної безпеки, такі як розробка Інтегрованих планів підтримки ядерної безпеки (INSSP), беручи до уваги консультативні послуги, освіту, навчання та нові пріоритети держав-членів.