Святий Престол застерігає перед повторенням іракського сценарію для християн Сирії
  • Срд, 23/10/2013 - 20:09

Святий Престол закликав до негайного забезпечення миру і благополуччя для всіх народів Близького Сходу. Підставою для цього має служити повага та гідность людської особистості, незалежно від раси чи віросповідання, турбота про кожне людське життя.

В ООН 22 жовтня відбулися відкриті дебати щодо ситуації на Близькому Сході. Позицію Святого Престолу з цього питання озвучив архиєпископ Френсіс Чулікат. Він звернув увагу на ситуацію в Сирії і підкреслив, що першим кроком до нормалізації мають стати негайне припинення насильства і початок реального процесу діалогу.

Постійний представник Святого Престолу в ООН нагадав про тяжке становище більше 4 млн. громадян в межах самої Сирії і більше 2 млн. біженців, три чверті з яких жінки і діти. Ситуація дуже важка і погіршується з кожним днем, зазначив він, багато людей помирають від голоду і відсутності доступу до основної медичної опіки.

Католицька Церква, заявив єрарх, як і раніше несе допомогу людям, незалежно від їх релігійної та національної приналежності. Він нагадав, що 7 вересня 2013 був оголошений папою Франциском днем посту і молитви за мир у всьому світі і, зокрема, в Сирії.

Дипломат звернув увагу на ситуацію християн на Близькому Сході, який з самого початку був колискою їхньої віри, де вони жили мирно протягом століть і тисячоліть. Як громадяни своїх країн вони хочуть продовжувати бути частиною суспільного, політичного, культурного і релігійного ландшафту регіону і вносити  свій внесок у загальне благо суспільства, зауважив архиєпископ Чулікат. Він назвав ненормальною ситуацію, коли християни змушені тікати з Близького Сходу, залишивши після себе дві тисячі років традиції, вписаної в культуру регіону. "Неприйнятним є повторення того, що сталося в Іраку, коли насильство на релігійному грунті скоротило християнське населення на 70 %",- підкреслив дипломат.

Святий Престол переконаний, що за допомогою політичної волі міжнародна спільнота може змінити життя народів Близького Сходу і допомогти їм здійснити мрію довгоочікуваного миру.

23 жовтня 2013 Папська рада"Cor Unum"опублікувала дані, згідно з якими станом на 9 жовтня католицькі гуманітарні організації витратили на допомогу постраждалим від кризи в Сирії 72 млн. американських доларів.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va