Святий Рік: майже мільярд прочан у світі та 21 мільйон у Римі
  • Пон, 21/11/2016 - 18:32

Святий Рік – це, насамперед, період особливої благодаті, плоди якої не піддаються емпіричному вимірюванню. Але до підсумків подій, що відбуваються у цьому світі, належать також і статистичні дані.

У понеділок, 21 листопада 2016 р., у Ватианському прес-центрі відбувся брифінг архиєпископа Ріно Фізікелли, Президента Папської Ради сприяння новій євангелізації, якій Папа Франциск доручив проведення заходів з нагоди Ювілею Милосердя. Зустріч з журналістами була присвячена підбиттю підсумків та представленню Апостольського листа «Misericordia et misera».

«З цим Ювілеєм певним є один факт: милосердя протягом року стало головною темою щоденного життя християн», – сказав доповідач, наголошуючи, насамперед, на духовному вимірі прощі, призадуми й молитви, та підкреслив, що «конкретизація знаків милосердя», здійснена, зокрема, під час так званих «п’ятниць милосердя», вразили громадську думку не лише представленням «нових форм убогості в нашому світі», але й «простої та дієвої відповіді Церкви».

Говорячи про статистичні дані, архиєпископ Фізікелла ствердив, що у ювілейних заходах в Римі взяли участь понад 21 мільйон прочан. Загалом, це були паломники із 156 країн світу. Але як відомо, вперше в історії цей Святий Рік мав ту особливість, що Двері Милосердя були відчинені в місцевих Церквах. На основі зібраних та опрацьованих даних, надісланих дієцезіями, стверджено, що приблизно 900-950 мільйонів вірних пройшли через Святі Двері. Великий наплив вірних відзначено у санктуаріях, зокрема, святиню Божого Милосердя у Кракові відвідало 5 мільйонів прочан, а в Марійському санктуарії в Ґвадалупе в Мексиці побувало 22 мільйони паломників.

Особливу згадку Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації присвятив волонтерам, яких було приблизно 4000. З-поміж них 1800 із Суверенного Мальтійського Ордену були задіяні в надаванні медичної допомоги в 4 Папських базиліках. Волонтери прибули із 36 країн, найстаршому з них було 84 роки, наймолодшим – 18. Дуже часто це були люди, які присвятили свої канікули, відпустки та вільний час, аби послужити паломникам, що протягом Святого Року прибували до Вічного Міста.