«Святий Йосиф – християнський образ чоловіка, батька, голови родини», – владика Тарас у с. Пісочна
  • Срд, 09/01/2019 - 15:50

8 січня 2019 року, в день свята Собор Пресвятої Богородиці, Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський відвідав з пастирським візитом парафію Успіння Пресвятої Богородиці у с. Пісочна Миколаївського району, де очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Єпископа зустрічала численно зібрана парафіяльна спільнота на чолі з парохом о. Володимиром Жданом.

Звертаючись до присутніх з проповіддю владика Тарас роздумував над чеснотами життя святого Йосифа Обручника. «Святий Йосиф — тесля, будівельник за професією, став також будівничим Церкви. Він “праведний”, мудрий, мав слухняне серце. Його послання почалося з послуху, бо у послусі Богові спочиває суть справжньої мудрості», – зазначив єпископ.

«Господь говорив до Пречистої Діви лише у Благовіщенні. Відтоді Господь розмовляв та давав поручення через ангела лише св. Йосифові. Ангел звертається до святого Йосифа, бо Він є головою родини і чинить рішучо згідно слів ангела. Найважливішим у Церкві є Дитя Ісус, його життя і бачимо, що Йосиф оберігав Христа, тому є також охоронцем Церкви. Він вчить нас, що бути охоронцем Церкви означає рятувати Христа у людських душах, бо лише Христос визволяє з неволі – компромісів, синкретизму, егоїзму. Лише протистояння цим чинникам формує нашу християнську ідентичність. Бути охоронцем – означає стояти на варті вірності Божому Слову, попереджувати можливі небезпеки — застерігати від зла, утверджувати – підтримувати всі добрі починання, допомагати зробити Боже Слово нормою життя».

Далі, владика Тарас розважаючи над батьківством святого Йосифа наголосив, що «гідність батьківства не є особистим здобутком чи заслугою, але відповідальним покликанням представляти та сповнювати уряд, прообразом якого є батьківство Небесного Отця. Батько помагає формуванню тотожності дитини у відношенні до ближнього, до світу, впроваджує дитину до спільноти Церкви, формує релігійну свідомість дитини, впроваджує до зрілого діалогу з Богом через віру та молитву. Батько відкриває дитині Бога». Саме тому, за словами єпископа: «Святий Йосиф Обручник є християнським образом чоловіка, батька, голови родини. І покликанням кожного батька є прикладом власного життя організовувати та спрямовувати життя своєї родини як літургію (спільне діло) прослави та подяки Богові, продовжуючи свідченням віри історію спасіння».

На закінчення богослужіння, єпископ привітав усіх іменинниць та іменинників та всіх парафіян з Різдвяними святами. У свою чергу, о. Володимир Ждан висловив владиці Тарасу щиру подяку за візит, спільну молитву та глибокі слова духовного повчання і від імені всієї парафіяльної спільноти подарував копію старовинної ікони святого Миколая, авторства п. Мар’яни Солдак, оригінал якої знаходиться у місцевому храмі.