Святий Йосиф – приклад батька і вихователя. На загальній аудієнції з Папою Франциском 19 березня 2014
  • Срд, 19/03/2014 - 16:44

Темі виховання у світлі постаті святого Йосифа присвятив своє повчання Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 19 березня 2014 р., адже цього дня Церква латинського обряду відзначала урочистість святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Покровителя Вселенської Церкви. Зазначимо, що це також річниця урочистого початку Петрового служіння Святішого Отця Франциска та іменини вислуженого Папи Венедикта XVI – Йозефа Ратцінґера.

Папа зазначив, що святий Йосиф був опікуном Божого Сина, та запропонував приглянутися до цього «опікунства» у перспективі виховання. «Погляньмо на святого Йосифа, – сказав він, – як на приклад вихователя, який оберігає та супроводжує Ісуса на шляху Його зростання “мудрістю, літами й благодаттю”, як каже нам Євангелія. Він не був батьком Ісуса, тому що Його Отцем є Бог, але він виконував роль тата для Ісуса під час Його зростання» у мудрості, літами і благодаттю.

Вік – це «найприродніший вимір» зростання, тобто фізичне та психологічне зростання. «Святий Йосиф, разом з Марією, розпочав опіку над Ісусом, насамперед, з цієї точки зору, “вигодувавши” Його, дбаючи про те, щоб Йому не забракло нічого, необхідного для розвитку. Не забуваймо, – закликав Святіший Отець, – що турботливе оберігання життя Дитяти включало також втечу до Єгипту, важкий досвід життя біженців, о так, Йосиф, разом з Марією та Ісусом, був біженцем, щоб втекти від Іродової загрози. Потім, одного дня повернувшись на батьківщину та оселившись у Назареті, розпочався довгий період життя Ісуса в родині. І протягом цих років святий Йосиф навчив Ісуса своєї професії».

Другим аспектом виховання, про який згадує євангелист Лука, є зростання «в мудрості». Святий Йосиф був для Ісуса «прикладом та вчителем тієї мудрості, яка живиться Божим словом». Можемо собі уявити, як він навчав малого Ісуса слухати Святі Писання, беручи його до синагоги у суботу.

І, врешті, вимір «благодаті». Як каже євангелист Лука про Ісуса: «Божа благодать була на Ньому». «Тут, без сумніву, роль святого Йосифа була обмеженішою, ніж у сферах віку та мудрості. Але було би великою помилкою вважати, що батько або мати не можуть нічого зробити, щоб навчити дітей зростати у Божій благодаті», – наголосив Папа, ще раз підсумувавши, що допомагати зростати віком, у мудрості та в благодаті було отим батьківським завданням, яке святий Йосиф виконав щодо Ісуса.

«Дорогі брати й сестри, місія святого Йосифа, без сумніву, є унікальною та неповторною, тому що абсолютно унікальним є Ісус. Однак, опікуючись Ісусом, виховуючи його у зростанні віком, мудрістю і благодаттю, він є прикладом для кожного вихователя, зокрема, для кожного тата», – сказав Святіший Отець, ввіряючи небесній опіці цього святого всіх батьків та священиків, як також всіх, хто виконує виховну місію у Церкві та суспільстві.

Завершуючи, Папа Франциск пригадав, що цього дня у багатьох країнах відзначається день батька, а тому склав щирі побажання всім присутнім на площі батькам, зазначаючи, що молиться за те, щоб вони були «завжди дуже близькими до своїх дітей», які потребують їхньої присутності, близькості та любові. «Будьте для них, як святий Йосиф, опікунами в їхньому зростанні літами, мудрістю та благодаттю», – побажав Святіший Отець, закликавши всіх присутніх проказати у цьому наміренні молитву «Отче наш», жертвуючи її також за тих батьків, які вже відійшли до вічності.

Від редакції: Приєднуємося до цієї молитви Наступника святого Петра, з особливою думкою про тих батьків, які сьогодні тримають облогу ворога та стоять на сторожі суверенності та цілісності батьківщини, і яких з нетерпінням чекають вдома діти. Молимося також за тих, кого спіткала гірка доля біженців, змушених шукати захисту для свого життя і гідності далеко від своїх домівок.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va