«Святкування 1050-річчя Хрещення Польщі важлива подія для всієї Європи», - Блаженніший Святослав
  • Птн, 15/04/2016 - 12:21

«Святкування 1050-річчя Хрещення Польщі має важливе значення не тільки для польського народу і держави, а й для всієї Європи», - сказав Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, який бере участь в ювілейних урочистостях в Гнєзні та Познані.

Подібні ювілеї, за словами Блаженнішого Святослава, пригадують і зобов'язують нас, християн, до побудови культури людського життя та автентичної цивілізації правди і любові в Європі та всьому світі.

Святкування 1050-річчя Хрещення Польщі важливе не тільки для Польської Держави, а й для всієї Європи. Коли ми говоримо про Хрещення, то маємо на увазі передусім коріння, фундамент суспільства і всієї християнської культури. Якщо ми хочемо відновитися і рости, то повинні постійно повертатися до джерел. "Ad Fontes" (до джерел) - це не тільки девіз Еразма Ротердамського, яким керувалася Європа в епоху Відродження, а й для нас, християн. Тим "Fontes" для нас є Хрещення. Вода Хрещення відроджує нас до нового життя в Ісусі Христі.

Якщо ми говоримо про реальний розвиток цивілізації, то мусимо знати «джерело», з якого тече вода, а тим  джерелом є Таїнство Хрещення. З нього Європа народилася і з нього може відродитися. Ось чому це так важливо для польського народу, який повинен розвивати свою християнську ідентичність в єдиній Європі. Святий Папа Іван Павло II сказав, що нашим завданням є будувати культуру життя, яка може бути зреалізована тільки тоді, коли буде відкрита на вічність. Якщо ж європейська культура не буде розвиватися, будучи відкритою на свої коріння і понадісторичні європейські цінності, це призведе до деградації її до культури смерті. Тоді ми знищимо скарби, отримані від наших предків.

Коли ми не шануємо гідності людського життя, котра є суб'єктом історії і основою всіх цивілізацій, то не створюємо умов, в яких життя може розвиватися, а навпаки - ми руйнуємо життя. Тоді ми живемо в ілюзії суспільства багатого, комфортного і ситого.

"Отже, святкування 1050-річчя Хрещення Польщі зобов'язує нас, християн, будувати культуру людського життя, цивілізацію правди та любові в Європі і в усьому світі", - сказав Блаженніший Святослав.

www.cerkiew.net.pl