Святкування 125-річчя Згромадження ССНДМ в базиліці Святого Петра
  • Чтв, 13/07/2017 - 11:14

«Нехай блаженна Йосафата буде прикладом того, як здійснювати ідеал молитви та служіння найбільш потребуючим», – із таким побажанням у світлі гасла ХІІІ Генеральної капітули Згромадження «Йти слідами Блаженної Йосафати», до всіх сестер служебниць Непорочної Діви Марії звернувся владика Іриней (Білик), проповідуючи під час Святої Літургії в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Ювілею 125-річчя заснування Згромадження.

Пригадаємо, що Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії було засноване 28 серпня 1892 року в селі Жужелі (тепер Жужеляни), що на Львівщині, а його співзасновниками були блаженна Йосафата Гордашевська, о. Єремія Ломницький, ЧСВВ, та о. Кирило Селецький. Ювілейні святкування у серпні минулого року розпочалися в Україні та відбуваються у різних провінціях, а з нагоди Генеральної капітули, на яку зібралися 32 делегатки з усіх куточків світу, де сестри звершують свою місію, у понеділок, 10 липня 2017 р., урочиста Свята Літургія з нагоди Ювілею була відслужена на катедральному престолі базиліки Святого Петра.

Святкове богослужіння очолив делегат Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, який очолює Патріаршу комісію у справах мошенства. Із ним співслужили владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для вірних УГКЦ в Італії, владика Іриней (Білик), канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, який виголосив проповідь, отці василіани на чолі з протоархимандритом о. Генезієм Віомаром, інші священики з різних країн світу. Розділити радість із сестрами служебницями прибули представниці інших чернечих спільнот, зокрема сестри Чину святого Василія Великого й сестри катехитки святої Анни, а також Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська та миряни. Своїм співом урочистості прикрасив хор парафіяльного храму Святих Сергія і Вакха, що в Римі.

Промовляючи під час проповіді українською та італійською мовами, владика Іриней пригадав присутнім історію Згромадження, відзначивши їхню витривалість під час переслідувань, та у світлі євангельського читання про Блаженства вказав на те, як богопосвячене життя є здійсненням євангельських рад. Він також побажав успіхів для праць Генеральної капітули задля якнайревнішого здійснення харизми сестер служебниць у сучасних обставинах.