Святкування 125-річчя Згромадження ССНДМ в базиліці Святого Петра
  • Пон, 10/07/2017 - 17:36

«Нехай блаженна Йосафата буде прикладом того, як здійснювати ідеал молитви та служіння найбільш потребуючим», – з таким побажанням, у світлі гасла ХІІІ Генеральної Капітули Згромадження «Йти слідами Блаженної Йосафати», до всіх Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії звернувся владика Іриней Білик, ЧСВВ, проповідуючи під час Святої Літургії в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Ювілею 125-річчя заснування Згромадження.

Пригадаємо, що Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії було засноване 28 серпня 1892 року в селі Жужелі (тепер Жужеляни), на Львівщині, а його співзасновниками були блаженна Йосафата Гордашевська, о. Єремія Ломницький, ЧСВВ, та о. Кирило Селецький. Ювілейні святкування у серпні минулого року розпочалися в Україні та відбуваються у різних провінціях, а з нагоди Генеральної Капітули, на яку зібралися 32 делегатки з усіх куточків світу, де Сестри звершують свою місію, в понеділок, 10 липня 2017 р., урочиста Свята Літургія з нагоди Ювілею була відслужена на катедральному престолі базиліки Святого Петра.

Святкове богослуження очолив делегат Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава владика Михаїл Бубній, ЧНІ, Екзарх Одеський, який очолює Патріаршу комісію в справах мошенства. З ним співслужили владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для вірних УГКЦ в Італії, владика Іриней Білик, ЧСВВ, Канонік Папської базиліки Santa Maria Maggiore, який виголосив проповідь, Отці Василіяни на чолі з Протоархимандритом о. Ґенезієм Віомаром, інші священики з різних країн світу. Розділити радість із Сестрами Служебницями прибули представниці інших чернечих спільнот, зокрема, Сестри Чину святого Василія Великого й Сестри Катехитки святої Анни, а також Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська та миряни. Своїм співом урочистості прикрасив хор парафіяльного храму святих Сергія і Вакха, що у Римі.

Промовляючи під час проповіді по-українськи та по-італійськи, владика Іриней пригадав присутнім історію Згромадження, відзначивши їхню витривалість під час переслідувань, та у світлі євангельського читання про Блаженства вказав не те, як богопосвячене життя є здійсненням євангельських рад. Він також побажав успіхів для праць Генеральної Капітули задля якнайревнішого здійснення харизми сестер служебниць в сучасних обставинах.

Проповідь:

Mp3

Після Святої Літургії та урочистого многоліття владика Михаїл зачитав привітання від Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ. У ньому, зокрема, зазначається, що цей ювілей – важлива подія в житті Церкви, адже протягом понад столітньої історії сестри «являли Господа Ісуса Христа всім потребуючим»:

Mp3

Владика Михаїл також склав подяку сестрам від імені всього монашества УГКЦ, поділившись думками про гасло ХІІІ Генеральної Капітули:

Mp3

Урочистості завершилися молитвою за Україну.