«Святкувати святий день — це означає віддати його Богові і ближньому», — Глава УГКЦ про недільний відпочинок
  • Втр, 28/07/2020 - 10:35

Святкувати святий день — це означає віддати його Богові і ближньому. Шість днів на тиждень людина забирає собі, бо виконує справи, від яких залежить її добробут, адже людина живе з праці своїх рук. Сьомий день потрібно віддати Богові, як знак, що остаточно ми живемо не лише з праці своїх власних рук, а ми живемо через те, що Бог нам це життя посилає. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

«Як правильно святий день святкувати?» — запитує Блаженніший Святослав, вказуючи, що це наш обов’язок. Ба більше, — Божа заповідь.

За його словами, семиденний період нашої праці і відпочинку — це спадок юдео-християнської культури. До того, як Слово Боже пронизало культуру, каже Предстоятель УГКЦ, навіть старі римляни не мали такого ритму праці і відпочинку. Вони не пов’язували його зі семи днями тижня. Тому, на переконання Предстоятеля УГКЦ, ми повинні дякувати Богу за дар тижня і святого дня. Для цього так важливо в день Господній стриматися від важкої праці і присвятити його для Творця.

Заповідь святкувати святий день відповідає на потреби людини. Остаточно сприяє відновленню її сил. Проте важливо пам’ятати про правила, щоб робити це правильно.

«Сьомий день, який ми жертвуємо Богові, показує нам правильне розуміння основних фундаментів нашого життя. Він показує нам вічне джерело, від якого залежить наш добробут, здоров’я, наше сучасне і майбутнє. Саме тому так важливо знаходити час для того, щоб його посвятити Богові», — переконаний Глава УГКЦ.

«Християни, святкуючи святий день, повинні бути на Божественній Літургії. Коли людина цього свідомо і добровільно не робить, тоді вона грішить. В такий спосіб вона спотворює зміст цього дня і неправильно його переживає», — наголошує він.

«Коли людина не має об’єктивної можливості через певні перешкоди взяти участь у Божественній Літургії, наприклад у країні її перебування немає церкви, або живе в умовах пандемії коронавірусу, коли є строгі карантинні обмеження навіть щодо кількості присутніх людей на Літургії, то очевидно, що тоді потрібно святкувати святий день настільки, наскільки дозволяють обставини», — додає Глава Церкви.

На його переконання, сучасна культура дає нам різні можливості, щоб це зробити. В тому числі маємо можливість користати з онлайн-трансляцій. Це важливо, щоб не випасти з духовного ритму, яким крокує весь Божий народ.

Крім того особиста молитва тоді є одним з елементів посвяти себе Богові. Саме тому важливо цього дня молитися, читати Святе Письмо, роздумувати про Бога, поспілкуватися з Ним. Тобто час і простір особистої уваги скеровувати на свого Творця.

Блаженніший Святослав з одного боку застерігає людей перед спокусою у неділю важко працювати, а з іншого каже, що чинити добрі діла потрібно і у святий день.

«Тому, коли хтось відвідує своїх батьків тільки в неділю і бачить, що батьки потребують допомоги з важкою працею, то краще відвідайте батьків впродовж тижня. Але якщо є об’єктивні обставини, які це вам не дозволяють, тоді слухайте свого сумління і допоможіть їм. Хоча для того, щоб сумління вам не докоряло, краще знайти можливість відвідати батьків у суботу, у понеділок, або в інший день», — каже він.

«Нехай ваше сумління буде добрим Божим голосом для того, щоб допомогти вам правильно впорядкувати святий день і наповнити його такими ділами любові і милосердя, які б не суперечили його головному змісту», — побажав на завершення Предстоятель УГКЦ.