Свято Перенесення ікони «Порятунок Народу Римського» в Папській Базиліці Санта Марія Маджоре
  • Втр, 07/02/2017 - 08:37

В останню неділю січня в Папській Базиліці Santa Maria Magiore – свято «Перенесення Ікони «SALUS POPULUS ROMANI» (Порятунок народу римського)», яку за переданням намалював євангелист Лука.

Передання говорить про походження цієї ікони з Апостольських часів. Апостоли Петро та Іван були запрошені в місто Ліду, що в Палестині, де мешканці просили освятити збудований ними храм. Апостоли просили Марію разом з ними відвідати місто Ліду, та Марія сказала: «Ідіть в мирі, а Я завжди з вами».

Коли апостоли прибули в Ліду і зайшли в новозбудований храм, то раптом вони побачили на одній з колон храму нерукотворний образ Божої Матері, чудесним чином зроблений "без людських рук". Пізніше Богородиця особисто відвідала цей храм і поблагословила зображення, яке дістало благодать творити чуда. Після цього апостол Лука зробив копію цієї ікони, яку потім ревно охороняли, як говорить передання.

Підчас руху іконоборства, коли почали знищувати всі священні зображення. Палестинський монах Герман, переховуючи, привіз цю ікону до Константинополя. Враховуючи небезпеку знищення ікони, монах написав листа папі Григорію Великому, прикріпив його до ікони і опустив її у море.

Ікона приплила до Риму. Папа Григорій попереджений у сні, прибув з молитовною процесією до ріки Тібр, і коли Папа закінчив молитву, ікони винирнула з води і опинилася в його руках. Так чудесно врятована ікона була з великими почестями процесійно перенесена до Папської базиліки Святого Петра, а пізніше перенесена до папської Базиліки Санта Марія Маджоре, де знаходиться тепер.

Треба нагадати, що понад 400 років тому папа Павло V передав копію цієї ікони в Україну, в м.Летичів Хмельницької області, де її урочисто кожного року вшановують в святилищі Летичівської Божої Матері.

А в 1612 р. до Підкаменя, що на Львівщині, прибули домініканські ченці, щоб після чергової руйнації монастиря знову розпочати будівництво храму та монастирських будівель. Тодіж монахи - домініканці принесли із собою копію ікони Божої Матері із Дитям «SALUS POPULUS ROMANI», де вона знаходиться і в теперішній час.

В честь Підкамінської чудотворної ікони було складено прекрасні величальні пісні, як іноземцями так і українцями. Народ її величав і величає: «Пречиста Діва Мати Руського Краю».

Цього року Божественну Літургію на завершення своєї каденції як Архіпресвітера Папської базиліки Santa Maria Magiore, очолив кардинал Сантос Абріль у Кастелло. З ним також співслужив владика УГКЦ Іриней Білик, ЧСВВ.

До Базиліки прибули також численні гості, як також представник мерії міста Риму з Почесною гвардією, яка несла варту біля Папського престолу під час урочистої відправи.

Богослуження возвеличували своїм співом професійні чоловічі та жіночі хори, духовий оркестр та великий орган цієї Базиліки.

Від Мерії Риму в цей день кожного року приносять Пресвятій Богородиці в дар золоту чашу, щоб подякувати Богородиці за охорону Риму впродовж століть від всяких небезпек та просити Salus Populus Romani за всіх римлян про допомогу, захист і заступництво.

На завершення Літургії всі священнослужителі та почесні гості процесійно направилися до Паолінської каплиці, де вшанували ікону «Salus Populus Romani».

Папа Франциск вже понад 40 разів приїздив до цієї Базиліки, щоб помолитися перед цією іконою.