Свято української молоді у Дрогобичі як продовження святкувань ювілею митрополита Шептицького
  • Суб, 25/03/2017 - 16:40

Виходячи з суто людського розуміння, нереальним є, щоб уже два роки у нашім краю не згасав, ба більше, дедалі потужніше розгортався правдивий марафон святкування ювілею, а водночас і новітнього повернення в духовно-національне життя нації великого митрополита Андрея Шептицького.

По-людськи нереально, бо це культурне, освітнє і релігійне явище не накинене і не заорганізоване згори, воно не планується і не розробляється у високих чиновницьких кабінетах, його не втілюють люди при посадах і на окладах. Воно живиться ентузіазмом, навіть до певної міри азартом, з низів, заохочується добрим і вдалим прикладом сусідів і зроджується з внутрішнього інстинктивного потягу до чогось світлого та позитивного у цьому каламутному й цинічному світі.

Мабуть, і справді в подіях, що відбуваються впродовж двох років після освячення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому, лишень половина є внеском і заслугою людей, бо без підтримки згори, без небесного благословення Праведника за місяць-другий після встановлення монументу усе давно би вигасло та заспокоїлось. В істинності сказаного щоразу пересвідчуються члени Громадської ради «Святий Юр», коли відвідують чергове святкування праведного Слуги Божого на запрошення міст, містечок і сіл Галичини.

Бажання громад різних місцевостей долучитись до вшанування князя Церкви Андрея настільки зростає, що невеликому Святоюрському товариству часами буває важко сформувати окремі делегації для участі в усіх заходах, присвячених великому митрополитові. Щойно минулого тижня, 16 березня, відбулася шептицькознавча конференція у Львівському коледжі будівництва, архітектури та дизайну, а вже 23 березня делегації Громадської ради «Святий Юр» виїхали у двох протилежних напрямках.

На бесіду з учнями та педагогами трьох загальноосвітніх шкіл містечка Соснівка, що неподалік Червонограда, на теми співіснування науки й релігії в історичній ретроспективі, а також проблеми виховання молоді в умовах сучасного інформаційного й глобалізованого світу, вирушив доктор історичних наук, письменник Петро Шкраб'юк. Друга група виїхала до Дрогобича на Свято української молоді під гаслом «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер!», яке проводилось на базі Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка.

У Дрогобичі святкування проходили направду з подиву гідним розмахом. Фундаментом свята став третій тур міжнародної науково-практичної шептицькознавчої конференції. На двох секціях було заслухано 24 доповіді. Конференцію відкрив молитовним співом студентський хор «Ґаудеамус» під керівництвом проф. Степана Дацюка.

З коротким привітальним словом до учасників конференції звернулись ректор Дрогобицького педагогічного університету Надія Скотна, єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз та поет Ігор Калинець. Виступаючі наголосили на ролі Андрея Шептицького для сучасності і особливо для студіюючої молоді, а також на велетенському дефіциті знань в українському суспільстві про Слугу Божого Андрея, та й інших видатних постатей української нації. Також владика Ярослав побудував цікаву і логічну аналогію особистості Шептицького із старозавітнім пророком Мойсеєм та новозавітнім апостолом Павлом. На конференції були заслухані доповіді учнів і студентів таких навчальних закладів дрогобицького освітнього куща:

  • Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І. Франка;
  • Лішнянський НВК І-ІІІ ст.;
  • Дрогобицький механіко-технологічний коледж;
  • Дрогобицький коледж нафти і газу;
  • ДФ ТзОВ Медичний коледж «Монада»;
  • Дрогобицька ЗОШ № 1;
  • Вишнянський коледж Львівського національного аграрного університету;
  • Дрогобицьке професійно-технічне училище № 19;
  • НВК «СЗШ № 2 – гімназія» м. Трускавець;
  • СЗШ № 1 м. Трускавець;
  • СЗШ № 3 м. Трускавець.

Назагал члени журі відзначили високий рівень опрацювання та презентації поданих робіт; значне число учасників конференції було рекомендовано для участі в наступних турах.

Крім виголошення доповідей дослідницьких робіт в рамках Свята української молоді, було проведено:

  • Виставку картин вишиванок і композицій, виконаних студентами педагогічного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету та учнями Дрогобицької художньої школи;
  • Шаховий турнір на базі Молодіжного центру м. Дрогобича за участі 52 учнів відділення шахів Дрогобицької дитячо-юнацької спортивної школи ім. І. Боберського;
  • Концертну програму, що складалась переважно з духовних творів та пісень на слова Т. Шевченка.

Цього ж дня відбулась презентація проекту барельєфа митрополитові Андрею Шептицькому у м. Дрогобич авторства проф. Ярослава Скакуна. По завершенні кожного з проведених заходів молодих учасників святкувань нагороджували дипломами, а їх керівників і наставників – подяками Громадської ради «Святий Юр». Також кожен, хто долучився до проведення свята, отримав від поета й громадсько-релігійного діяча Ігоря Калинця книжечку про праведного митрополита Андрея.