Свято української молоді у Новояворівську відбулось під патронатом небесних покровителів Андрея Шептицького та Любомира Гузара
  • Нед, 11/06/2017 - 11:39

Бог же не є Богом мертвих, а живих, бо всі в Нього живуть. [Лк. 20:38], [Мт. 22:32], [Мр. 12:27]

Це велике таїнство і велична правда Христової Церкви, що в Спасі і Господі нашім Ісусі Христі осягаємо вічне буття і через Нього єднаємось з усіма численними поколіннями тілесно усопших наших предків, творячи могутню і нероздільну Божу Спільноту-Церкву – як тих, хто ще перебуває у земному вимірі, так і тих, хто спочив у Бозі. Бо кожен, хто вірує в Христа, не вмре повіки [Ів. 11:26]. Досконалим свідченням цієї істини є Преображення Господнє, коли перед апостолами побіч Христа з’явились, хоча й давно уже тілесно померлі, проте реально існуючі (живі!), Ілля та Мойсей. Преображення – це знакова і символічна подія в історії спасіння людського роду, бо в цей момент, на мить, реально зустрілись два світи: тих, хто ще до часу перебуває у матеріальному світі, і тих, хто уже відійшов у вічність. Тож природно, що Тарас Шевченко як глибоко віруючий християнин адресував своє програмове «Посланіє» не тільки «живим і ненарожденним», але й «мертвим землякам» своїм.

Під цим знаменням пролетіли події останнього тижня: похорон Патріарха Блаженнішого Любомира (Гузара) і продовження масштабних заходів із вшанування праведного Андрея Шептицького, які тривають ось уже третій рік. Саме це якось несподівано, але цілком природно стало лейтмотивом проведення на Яворівщині 7 червня 2017 року Свята української молоді під гаслом «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер!». Розпочались заходи у селі Прилбичі, де яворівський, немирівський, краковецький та янівський отці-декани з учасниками конференції взяли молитовну участь у панахиді за рід Шептицьких біля сімейної каплиці-усипальні та у молебні до Христа Чоловіколюбця в парохіяльному храмі. У привітальному слові парох с. Прилбичі о. Андрій Стадницький наголосив на особливій ролі Софії Шептицької з роду Фредрів, матері Андрея та Климентія у вихованні своїх дітей. І попри те, що формально ця жінка не є проголошена святою, все ж уже за свого земного життя святість, як найважливіша риса правдивого християнина, променіювала з її вчинків та щедро передалась її синам.

Продовжилось Свято молоді у Новояворівську науково-практичною конференцією, присвяченою духовній ролі Митрополита Андрея в сучасному житті українського народу. Конференцію відкрито відеозаписом з розважаннями світлої пам’яті Блаженнішого Любомира, якими він поділився під час святкувань ювілею праведного Андрея у Прилбичах у 2015 році. В подальшому незбагненна й незрима присутність цих двох величних постатей української нації і Церкви (Андрей Шептицький та Любомир Гузар) постійно відчувалась в усіх заходах, що проходили цього дня. У Новояворівську 7 червня відбувся вже третій тур конференції, на якому у чотирьох секціях заслухано 24 доповіді учнів загальноосвітніх шкіл Яворівського району. І вкотре вже члени журі були приємно подивовані рівнем підготовки та майстерністю презентації чималої кількості робіт.

Паралельно в місті пройшов турнір з міні-футболу на кубок Митрополита Андрея Шептицького під гаслом «Український дух, гарт і перемога», в якому змагались 8 шкільних команд Яворівщини. А на завершення святкувань, як це уже стало неписаним правилом, відбулись концерт та нагородження усіх учасників та організаторів свята представниками Громадської ради «Святий Юр».

Оцінюючи цей здвиг молоді Яворівщини, необхідно зазначити декілька характерних особливостей, які, зрештою, притаманні також іншим подібним акціям, що відбуваються у невеликих містах та містечках регіону:

Ø Високий рівень організації та проведення святкувань, що засвідчує професіоналізм і особисту зацікавленість її організаторів. Направду, такого рівня реалізацію ідеї можна ставити як добрий приклад для наслідування.

Ø Впродовж усього часу, поки тривали заходи із вшанування праведного Андрея Шептицького, разом із молоддю були присутні та приймали найактивнішу участь представники усіх гілок влади (голова Яворівської районної державної адміністрації, голова Яворівської районної ради, голова міста Новояворівськ) та духовенство. А це засвідчує, що питання духовного виховання молоді є одним з пріоритетних не лише для педагогів і Церкви, але й для влади.

Ø Для участі у Святі на Яворівщині прибула делегація з Глинян із тим, щоби перейняти досвід в організації та проведенні такого дійства і вже невдовзі усе найкраще повторити в своєму місті. Така практика, коли представники місцевостей, які готуються перейняти естафету святкувань, виїжджають для того, щоби пізнати найкращі напрацювання сусідів, стає традиційною і, без сумніву, забезпечує високий рівень проведення цього Свята в майбутньому.

Учнівські конференції та прослава праведного Андрея продовжуються. Незабаром розпочнуться наступні тури науково-практичної конференції, а підсумкове цьогорічне Свято української молоді відбудеться у королівському Львові 29 липня на площі перед собором Святого Юра. Чверть століття після здобуття Україною незалежності Львів чекав такої величної і водночас доступної для усіх мешканців та гостей міста площі і таких святкувань.

повідомив п.Зенон Боровець