Свято української молоді у селі Підмонастир на Перемишлянщині
  • Нед, 22/07/2018 - 13:42

15 липня 2018 р.Б. в селі Підмонастир Перемишлянського району відбулося чергове Свято молоді: «Велети українського духу:  праведний митрополит Андрей Шептицький, блаженний священномученик Климентій Шептицький, блаженний священномученик, покровитель душпастирів УГКЦ Омелян Ковч, о. Максим Телішевський, Юліан Головінський, Григорій Пісецький, Іван Керницький,… – будівничі держави, лідери нації».

Організатори Свята: Громадська рада «Святий Юр», Центр національного виховання ім. Андрея Шептицького, Всеукраїнська громадська організація «Союз українок», Перемишлянська районна рада, Перемишлянська райдержадміністрація та Великоглібовицька сільська рада.

Під час свята відбулися такі заходи: міжнародна науково-практична конференція «Велети українського духу:  праведний митрополит Андрей Шептицький, блаженний священномученик Климентій Шептицький, блаженний священномученик, покровитель душпастирів УГКЦ Омелян Ковч, о. Максим Телішевський, Юліан Головінський, Григорій Пісецький, Іван Керницький,… – будівничі держави, лідери нації»;  спортивний фестиваль “Український дух, гарт і перемога”: міні-футбол (юнаки) на кубок митрополита Андрея Шептицького; міжнародний фестиваль української пісні «Голос Руси-України» (ІІ тур) та нагородження учасників Свята.

Розпочалося Свято вже традиційно святою Літургією в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, яку відслужив та проповідь виголосив всеч. о. Василь Дурда. Літургію урочисто співав хор з м. Бібрка. Організатори Свята привезли до храму копію Туринської Плащаниці зі Львова із собору св. Юра. Цікаво, що в цьому храмі у 1910 році двічі перебував слуга Божий, князь Церкви, український Мойсей – праведний митрополит Андрей Шептицький. В храмі зберігається оригінальний іконостас та бічний престол, якому вже 100 років.

Це Свято для села Підмонастир було подвійним, бо саме цього року жителі села відзначають його 540-річчя. Згідно з переказами селян ще в XIII ст. монголо-татари брали село в облогу. Їхня мета була захопити два золоті дзвони, що знаходилися на дзвіниці монастиря. Щось пішло не за планом і монголи почали відступати. Хан Батий вирішив забути про золоті дзвони, але наказав спалити дзвіницю. Наказ був виконаний, але під час пожежі дерев’яний монастир завалився і дзвони скотилися в долину. У той час поряд із територією монастиря знаходилося торфовище, де за однією версією дзвони затонули.

До визначних особистостей села належить Керницький Іван (псевдо: Крилатий), який народився у  с. Підмонастир  4 січня 1921р. – діяч ОУН, районний провідник Бібреччини, один із організаторів куреня «Леви». Про його життєвий подвиг в ім’я Батьківщини знаменито розказав присутнім на Святі історик, краєзнавець та дослідник біографії Івана Керницького Тарас Шах.

Готуючись до Свята, яке присвячується вивченню життя і духовної спадщини праведного митрополита та етнарха Андрея Шептицького, учні та педагоги дещо розширити тематику науково-практичної конференції, роглянувши поряд з постаттю великого Митрополита постаті тих, які жили і діяли в ті буремні часи духовного і національного відродження українського народу та визволення його від гніту поневолювачів.

Було представлено постать священномученика, покровителя душпастирів УГКЦ о. Омеляна Ковча (1884-1944). Вперше було представлено постать о. Максима Телішевського, пароха села Підмонастир, який спричинився до відродження духовної слави цього села.

І знову ж в ряду свят молоді були представлені постаті великих патріотів України, які віддали своє життя за Батьківщину в буремні часи визволення від польської окупації Галичини. Це сотник Української Галицької Армії, комендант VI бригади УГА, співорганізатор Української Військової Організації, бойовий референт, крайовий комендант УВО, крайовий провідник ОУН Юліан Головінський (1894-1930) та діяч Пласту, Української Військової Організації Григорій Пісецький (1907-1930).

На фестивалі української пісні «Голос Руси-України» чудово виступили: народний хор “Горлиця” з м. Бібрка, народний хор “Джерело” з с. Старе Село, ансамбль “Глібівчанка” з с. Великі Глібовичі, гурт “Рідний край”, учні Підмонастирської початкової шоли та багато інших. Сучасні естрадні танці виконав колектив “Терра Віва”. На закінчення виступів з поетичним словом до учасників свята звернувся Петро Шкраб’юк –  український поет, прозаїк, есеїст, літературознавець, історик, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів, доктор історичних наук,  в.о. завідувача відділу української літератури Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України.

А на завершення репортажу слід згадати ще місцевих суспільних та культурних діячів, членів Громадської ради «Святий Юр», які також взяли найактивнішу участь в організації святкувань, – Степана Пилипа – генерального директора компанії «Стефано» («Взуття для родини»),  сільського голову Великих Глібовичів Василя Марочканича.

Не зважаючи на мінливу погоду, тимчасові дощі, учасники Свята не покидали цього дійства, а з радістю та завзяттям брали в ньому участь.

Олег Огірко

професор кафедри українознавства Інституту Східної Європи, член ГР «Святий Юр»