«Так!» збереженню життя та сім’ї
  • Чтв, 07/06/2018 - 09:36

1 червня 2018 року, в День захисту дітей, незважаючи на будній день і робочий час, багатолюдна хода пройшла центром Мукачева, щоби висловити своє «Так!» збереженню життя та сім’ї. Учасниками акції стали представники духовенства різних конфесій і численні християни, що прийшли підтримати захист своїх цінностей. Пройшовши центром міста, акція продовжилась біля пам’ятника святим Кирилу й Мефодію. Спочатку виступили юні талановиті представники культурно-мистецьких закладів, потім секретар Мукачівської міськради Іван Маняк, який підкреслив, що подібна акція проходить вже вдев'яте і завдяки духовенству та громадськості перетворилась на цілий рух. Секретар також відзначив, що влада міста робила й робитиме все для захисту прав та інтересів дітей, молоді й сім’ї.
Гендерну рівність, яку хочуть запровадити на законодавчому рівні, розкритикував у виступі о. Василь Копин. Про введення питання гендеру в систему освіти розповіла Віра Федів, закликаючи всіх не залишатися байдужими, а відстоювати моральні цінності, що плекає традиційна сім’я. Адже кожен несе відповідальність за дітей, які ростуть у тому суспільстві, що будують дорослі.
Представники різних конфесій наголошували на збереженні сім’ї на законодавчому рівні як союзу чоловіка та жінки. Як річка, до якої впадає багато потічків, держава складається з сімей. Тому її обов’язок ‒ подбати про збереження інституту сім’ї, як про союз, який благословив Бог. Владика греко-католицької Мукачівської єпархії Мілан Шашік сказав, що слова, які пролунали, виказують нашу турботу і водночас довіру Господу, адже з минулого століття знаємо як руйнувалася Церква двома ідеологіями: нацизмом і комунізмом, але Церква продовжує жити, оскільки віра передавалася в сім’ях. А тепер бачимо атаку на традиційну сім’ю як на інституцію. Атаку, якої в історії ніколи ще не було. Усі присутні приєдналися до спільної молитви «Отче наш», що пролунала українською, угорською та церковно-слов’янською мовами.
На завершення акції отець Василь Копин прочитав лист до міського голови Андрія Балоги з проханням розглянути на сесії міськради Звернення Спільноти християнських церков Мукачева, у якому висловлене їхнє занепокоєння щодо реформи «План заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року». План передбачає внесення змін до Конституції України, суперечить цінностям християнства й інших релігій.
Тетяна Решетар

Джерело: КМЦ