Такого Папу хочуть французькі кардинали
  • Пон, 04/03/2013 - 22:07

Папою повинна стати відкрита людина, яка вміє вислуховувати всіх – так вважають французькі кардинали-електори. Серед бажаних рис нового понтифіка є також добре здоров’я.

Кардинал Андре Вен-Труа думає, що новий Папа повинен мати розуміння різних культур. Єрарх хотів би покірного Папу, який «не вважав би себе за Бога», при тому був би швидким і не лише «фасадом». Вік не є вирішальним критерієм – додав глава Конференції Єпископів Франції, при чому згадав блаженного Івана ХХІІІ, якого обрали у віці 77 роки, а він привів до глибокої реформи, скликавши ІІ Ватиканський Собор. Також неважливою є національність Папи: «Важливішим мені видається вміння слухати» – зазначив кардинал.

Так само Архиєпископ Ліону кардинал Філіпе Барбарін хотів би Папу, який був би здатний «вислухати всіх». Необхідно також, щоб він міг «витримати в завірюсі, серед спротивів, в обличчі конфлікту», щоб «був направду міцний». Кардинал Барбарін визнав, що прийняти сукцесію після «гіганта» не буде легко. Щодо ймовірного вибору латиноамериканця чи африканця, кардинал відповів: «Чому ні? Але я не голосуватиму за когось з Південної Америки тому, що він латинос. Мене цікавить людина, а не її вигляд».

Архиєпископ Бордо кардинал Жан-П’єр Рікард бажав би обрання «Божого чоловіка», а разом з тим інтелектуала, «гідного наступництва після визначного теолога, яким є Бенедикт XVI». Майбутній Папа повинен багато подорожувати, тому він має знати декілька мов і вміти орієнтуватися в міжнародній ситуації. З огляду на це його навряд чи виберуть з найстарших кардиналів. «Молодості  не достатньо, одночасно потрібен хтось із добрим фізичним здоров’ям, принаймні на початку» – додав кардинал Рікард.

Четвертий французький електор Жан-Луї Торан, глава Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу не захотів описувати ідеального кандидата. Він лише висловив надію на швидкий вибір Папи, який «вкаже єдність Церкви». «Нікому, навіть найкращому другові, не бажаю цієї пригнічуючої відповідальності, яка робить цю людину (Папу – ред.) справжнім в’язнем» – додав колишній шеф ватиканської дипломатії.

За матеріалами: wiara.pl