Тарсицій, мч., св.
  • Срд, 14/08/2013 - 02:13

Свідчення про нього нечисленні. Він жив в перші століття історії Церкви, точніше в III столітті. Відомо, що Тарсицій був хлопчиком, який регулярно відвідував катакомби Калікста в Римі і ревно виконував свої обов'язки християнина. Він палко любив Євхаристію, і деякі свідчення говорять на користь того, що він був міністрантом.

У ті роки імператор Валеріан дуже жорстоко переслідував християн. Вони були змушені таємно збиратися у своїх будинках, іноді також в катакомбах, щоб слухати Слово Боже, разом молитися і вершити Літургію. Ставало все небезпечніше приносити Євхаристію ув'язненим і хворим. Одного разу священик як зазвичай запитав, хто готовий віднести Євхаристію братам і сестрам, які її очікували. Тут піднявся юнак Тарсицій, і сказав: «Пошліть мене!» Проте хлопчик здавався занадто малий для такого небезпечного завдання. «Мій вік», заперечив Тарсицій, «стане кращим захистом для Євхаристії». Це переконало священика, і він довірив йому дорогоцінний Хліб Життя, сказавши: «Тарсицій, пам'ятай про те, що у своїх слабких руках ти тримаєш небесне скарб. Уникай людних вулиць, і не забувай, що святині не можна давати псам, і бісер не кидають свиням. Чи будеш ти вірно і надійно зберігати Найсвятіші Тайни?». « Я швидше помру, ніж дозволю відібрати їх у мене», - відповів Тарсицій.

По дорозі він зустрів кількох друзів, які кликали його піти з ними. Коли він відмовив їм - а це були язичники - вони стали підозрілі і настирливі. Помітивши, що він ховає щось, притискаючи до грудей, наче бажаючи захистити, вони намагалися відняти це у нього, але марно. Боротьба стала ще більш запеклою, коли вони дізналися, що Тарсицій - християнин. Вони штовхали його ногами, кидали в нього каміння, але він не здавався. Преторіанський гвардієць на ім'я Кодрат, який теж був таємним християнином, приніс вмираючого хлопця до священика. Коли життя вже покинуло його тіло, він все ще притискав до грудей полотняну хустку з загорнутою в неї Євхаристією.

 Його поховали в катакомбах Калікста. Папа Дамас склав надгробний напис на могилі Тарсиція, згідно з яким він загинув в 257 році. Згідно Римському мартирологу день його смерті припадає на 15 серпня. Існує гарне усне передання, згідно з яким Найсвятіші Тайни не були знайдені на тілі святого Тарсицій, ні в його руках, ні в його одязі. Тому визнали, що освячена гостія, яку маленький мученик захистив ціною свого життя, стала плоттю від його плоті, і поєднана з його тілом стала єдиною непорочної жертвою, принесеною Богові.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua