Таїнство Хрещення - це не проста формальність, - Папа Франциск
  • Чтв, 09/01/2014 - 00:41

З початком нового року Папа Франциск розпочав новий цикл повчань, виголошуваних під час загальних аудієнції, присвячений Святим Тайнам. Під час першої у 2014 році такої зустрічі з прочанами, яка відбулася 8 січня на площі Святого Петра у Ватикані, він говорив про Святе Таїнство Хрищення, назвавши щасливим збігом те, що ця зустріч відбувається перед святом Господнього Хрищення.

Насамперед, Святіший Отець звернув увагу на те, що Хрищення – це Свята Тайна, на якій ґрунтується наша віра і яка поєднує нас, «як живі члени у Христі та у Церкві», і разом з Миропомазанням (Конфірмацією) та Євхаристією становить так зване «християнське втаємничення». Але може зродитися запитання: «Чи Хрищення насправді є необхідним для того, щоб жити по-християнськи та йти за Ісусом? Чи воно, по-суті, не є простим обрядом, формальним актом Церкви, щоб надати дитині ім’я?». Як відповідь на такі запитання Папа навів слова святого апостола Павла: «Чи ж ви не знаєте, що всі ми, що в Христа Ісуса охристилися, у смерть його христилися? Ми поховані з ним через хрищення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям».

«Отож, – зазначив Наступник святого Петра, – це не формальність! Це акт, який заторкує нас до глибини нашого існування. Це не одне і те ж: охрищена дитина і не охрищена, – це не одне й те саме. Не є такою самою охрищена і не охрищена особа. Через Хрищення ми занурені у це невичерпне джерело життя, яким є Ісусова смерть – найбільший акт любові протягом усієї історії, і завдяки цій любові ми можемо жити новим життям, вже не віддані на поталу зла, гріха та смерті, але в сопричасті з Богом та ближніми».

Далі Святіший Отець знову повернувся до запитання, яке вже кілька разів ставив прочанам, зібраним на площі Святого Петра. Йдеться про те, чи ми пам’ятаємо дату свого Хрищення. Знову закликавши слухачів дослідити це питання, коли повернуться додому, він наголосив на тому, що дуже важливо знати про той день, коли кожен з нас був занурений у цю течію Ісусового спасіння. «Якщо не будемо цього знати, нам загрожує втрата пам’яті про те, що Господь вчинив у нас, пам’яті про дар, який ми отримали», – зазначив Єпископ Риму, додаючи, що в цьому випадку ми сприймаємо Хрищення, як щось, що відбулося в минулому, та ще й не з нашої волі, а з бажання наших батьків. Тому потрібно «наново розбудити пам’ять про своє Хрищення», жити ним на щодень, «як актуальною дійсністю нашого життя».

Папа зауважив, що коли нам вдається, не зважаючи на власні обмеження, слабкість та гріхи, йти за Ісусом та залишатися у Церкві, то це «саме завдяки Святому Таїнстві, у якому ми стали новими створіннями та зодягнулися у Христа». Саме силою Хрищення, звільнені від первородного гріха, «ми були включені у взаємини Ісуса з Богом Отцем» та є «носіями нової надії», яка полягає у тому, що можемо «протягом всього життя прямувати дорогою спасіння». І цієї надії «ніхто й ніколи не може загасити». Завдяки Хрищенню ми також отримали здатність «прощати і любити також того, хто нас ображає, чинить нам зло» а також здатність розпізнавати Господнє обличчя в «убогих та найостанніших».

Останнім аспектом, на який звернув увагу Святіший Отець, було те, чи хтось може сам себе охристити? Він поставив це запитання присутнім, двічі перепитавши їх, а отримавши двічі заперечливу відповідь, запитав, чи вони впевнені у цьому? Підсумовуючи, він зазначив, що дійсно, ніхто не може охристити себе самого, ми можемо прагнути Хрищення, просити його, але «завжди потребуємо когось, хто уділив би нам цю Святу Тайну іменем Господнім». Чому це так? Тому що Хрищення – це дар, який завжди подається у контексті «братерської турботи та взаємоділення», немов «ланцюг благодаті». «Я, – вів далі Папа, – не можу сам себе охристити, мушу просити Хрищення в когось іншого. Воно є актом братерства, актом усиновлення у Церкві. У чині Хрищення ми можемо розпізнати найсправжніші характеристики Церкви, яка, немов матір, не перестає породжувати нових дітей у Христі через плідність Святого Духа».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va