Те, що Папою став єзуїт, є революційним, - Марко Бляза, ТІ
  • Птн, 15/03/2013 - 14:36

 Власне, вже з першої хвилини, коли він з'явився на балконі, було видно, що це єзуїт. По-перше, вбраний без жодних лишніх оздоб, навіть без єпитрахилі, яку заклав тільки на благословення Urbi et orbi. По-друге, привітав людей словами "Добрий вечір" - це був вираз того, що Папа вітається з кожною людиною, не тільки виключно з католиками чи християнами. Оскільки на площі св. Петра в цей вечір були присутні туристи з різних кінців світу і відповідно різних віросповідань.

По-третє, перед благословенням Urbi et orbi Папа Франциск запевнив, що вділяє його всім людям доброї волі, отже не тільки виключно католикам.

Ці риси характеризують духовність Згромадження Ісусового: для основної цілі - поширення Євангелія  - насамперед треба прислухатись і старатись зрозуміти, що говорить світ. Показати світу людське обличчя християнської Доброї Новини. По-четверте, благословення він промовив, а не заспівав. Треба напевно звикати до думки, що Папа буде не співаючий, що теж у великій мірі є пов’язане з єзуїтською формацією.

Крім того, новообраний Папа багато слів у своєму виступі присвятив Римській церкві, у вузькому значенні - римській архиєпархії. Хоча його обрано на провідника всієї Церкви, але він є і єпископом Риму. Можна припустити, що серед римлян не всі були задоволені тим, що це вже третій єпископ Риму, який стає Папою, не будучи італійцем. Папа Франциск поєднує те, що є світовим, і те, що є локальним.

Чи те, що єзуїт став Папою - це кінець світу? На мою думку, це революція, подібна до тої, яку зробив Венедикт XVI, складаючи повноваження, хоча кінця світу я б не сподівався, помимо пророцтв Малахії. Навіть більше, в цьому контексті згадуються слова благословенного Йоана Павла II, записані в екуменічній енцикліці "Ut unum sint" 1995 року, в якій Папа написав: «Я переконаний, що у сфері [єдності всіх християн]  - особлива відповідальність, яка полягає перш за все в дотриманні екуменічних спрямувань більшості християнських спільнот і в прислуханні до скерованого до мене прохання, щоб я знайшов таку форму виконання уряду, яка, не відкидаючи найважливіших елементів цієї місії, була відкрита на нові ситуації".

Марко Бляза, ТІ (Товариство Ісуса)

Переклад: Дзвінка Дзвінченя
Джерело: deon.pl / http://dyvensvit.org
Фото: religia.tv