Техас і надалі за життя. Верховний Суд відхилив позов Байдена, але боротьба ще триває
  • Пон, 13/12/2021 - 20:11

Верховний Суд США виніс два рішення у справах проти штату Техас за позовами адміністрації Джо Байдена та індустрії абортів, які описують як “стримані”. У першому випадку судді повністю відхилили позов проабортивного президента, а це означає, що pro life закон штату Техас залишатиметься чинним під час наступних судових розглядів і надалі захищатиме тисячі людських життів. Друга справа виявилася складнішою, і суд прямо не погодився з аргументами жодної зі сторін, вирішивши, що прихильники абортів можуть продовжувати судитися з Техасом щодо захисту зачатого життя.

Перше рішення у сутичці з федеральним урядом обмежується справою Техасу і не має ширшого значення для “прав на аборт” у США. Рішення з цього питання може прийматися разом із судовим рішенням в іншій справі (Доббс проти Jackson Women’s Health Organization), в якій штат Міссісіпі конфронтує з індустрією абортів. Як одноголосно зазначають коментатори по обидва боки барикади, успішне рішення Верховного суду означатиме повернення штатам права приймати рішення щодо абортів.

Аналіз нинішньої ситуації показує, що в разі успіху у справі Доббс проти Jackson Women’s Health Organization принаймні 26 штатів можуть зберегти чи відновити часткову або повну заборону абортів. Заходів у цьому напрямку вживають і інші штати. Нещодавно Огайо ввів заборону на аборт, яка пішла далі, ніж у Техасі, а Флорида пішла слідом за штатом Самотньої Зірки, запроваджуючи закон, створений на основі Закону про серцебиття.

З іншого боку, посилюється контрнаступ з боку лівої влади та проабортних середовищ. Минулого тижня ліберальний губернатор Каліфорнії оголосив, що якщо в половині США повернеться заборона на аборти, Каліфорнія стане “санктуарієм“ для “легальних” абортів, а жінки, які захочуть вбити там своїх дітей, отримають спеціальні соціальну допомогу.