Техас став 18-им штатом США, що заборонив зміну статі для дітей
  • Втр, 06/06/2023 - 14:44

Штат Техас став 18-им у США, де на законодавчому рівні заборонили лікарям проводити операції на дітях з метою зміни їхньої статі. Губернатор Ґреґ Абботт підписав відповідний закон 2 червня.

Відповідно до закону, що вступає в дію від 1 вересня, ані лікар, ані інший надавач послуг зі сфери охорони здоров’я, не можуть проводити хірургічні операції на геніталіях чи грудях неповнолітніх з метою «переходу на інший гендер». Закон також забороняє приписувати блокатори статевого дозрівання, тестостерон чи естроген з метою змінити стать, інформує CNA.

«Діти в Техасі тепер офіційно захищені від шкідливого, експериментального медичного та хірургічного лікування гендерної дисфорії», - зазначив ініціатор законопроекту та доктор Том Оліверсон від республіканців.

Закон передбачає винятки для дітей, які народились із генетичне порушенням статевого розвитку та дітей, які не мають нормальної структури статевих чоловічих чи жіночих хромосом.

У кількох штатах, які раніше запровадили схожі обмеження, досі триває судова тяганина, ініціатори якої мають на меті скасувати прийняті закони. У випадку Техасу, активісти від "Американської спілки свобод громадян" вже оголосили про свій намір оскаржити прийнятий закон у суді.

Водночас кілька штатів, включаючи Міннесоту, Мериленд та Каліфорнію, прийняли закони, які гарантують неповнолітнім право доступу до таких медичних процедур.