Технічний Комітет Акції “Папа для України” завершив розгляд проектних заявок для отримання допомоги від Папи Франциска
  • Втр, 20/12/2016 - 18:33

Технічний комітет гуманітарної Акції «Папа для України», ініційованої Папою Римським Франциском, закінчив розгляд проектних заявок громадських, благодійних та релігійних організацій, які надають допомогу вимушеним переселенцям і постраждалим від військових дій на сході України. Тепер Акція переходить до реалізації проектів і їх подальшого моніторингу.

З 8 вересня 2016 року в Технічний комітет Акції надійшло вже понад 370 проектів великих і малих грантів від неприбуткових громадських і релігійних організацій, не рахуючи заявок приватних осіб. Це близько 120 великих проектів (на суму до 250 тисяч євро) і 250 – малих (до 20 тисяч євро). В цілому ці проекти охоплюють не менш ніж 500 тисяч осіб, які постраждали в наслідок військових дій на сході України.

На сьогодні Комітетом Акції "Папа для України" відібрані 40 малих проектів на загальну суму близько 800 тисяч євро і близько 20 великих проектів на суму близько 5 млн. євро.

Технічний Комітет розглядає проекти і рекомендує їх до реалізації. А остаточне рішення приймає Папська Рада Cor Unum (“Єдиним серцем”), яка затверджує пропозиції Технічного Комітету щодо відібраних проектів і фінансує їх, – відзначають в Комітеті Акції "Папа для України".

Після того, як кожна із запропонованих Комітетом заявок отримає схвалення Cor Unum, з бенефіціарами будуть підписані договори і почнеться виконавча частина проекту – організація гуманітарної допомоги, щоби максимально точно виконати побажання Папи Франциска і обійняти його любов'ю найбідніщих серед бідних, не поділяючи їх за вірою, конфесією чи етнічною приналежностю.

Більшість проектів надійшли з 5 областей прифронтової зони: Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Дніпропетровської, а також з Києва.

Протягом двох місяців Технічний Комітет Акції “Папа для України”, який працює у Запоріжжі, розглянув кожну проектну заявку відповідно до критеріїв, зазначених на сайті “Папа для України”. Основні сектори, охоплені Акцією, – це продукти харчування, медицина, реконструкція житла, реабілітація, а також інші надзвичайні ситуації, пов'язані з дітьми, безробітними та людьми з особливими потребами.

ДОВІДКА

“Папа для України” – спеціальна гуманітарна Акція Святішого Отця Франциска, спрямована на допомогу жителям України, які постраждали від війни на сході або стали внутрішніми переселенцями.

24 квітня в католицьких церквах Європи відбулася збірка на потреби постраждалих від війни в Україні, яку Папа Франциск оголосив 3 квітня. Також Святіший Отець пожертвував 5 млн. євро особисто від себе. Зібрані пожертви призначені для населення, що постраждало внаслідок війни, без поділу щодо віри, конфесії чи етнічної приналежності.

Для розподілу цього фонду Папа установив локальний Технічний Комітет, що складається з Голови та чотирьох членів. Головою вищезгаданого Комітету Папа Франциск призначив Його Преосвященство єпископа ЯНА СОБІЛО, єпископа помічника Харківсько-Запорізької Дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні.

Папська акція для України має на меті показати втомленим війною українцям любов і турботу Католицької Церкви. Духовне та моральне становище людей, які постраждали від війни, дуже складне. Папська допомога має стати для них промінням радості та надії, що брати і сестри в Європі не забувають про них.

Оскільки йдеться про особисту ініціативу Папи Франциска, остаточними відповідальними за неї є Державний Секретаріат Ватикану та Папська Рада «Cor Unum», через Апостольську Нунціатуру в Україні. На Папську Раду, зокрема, покладена відповідальність загального нагляду над технічним виконанням ініціативи, а також оцінювання технічних питань щодо проектів та остаточних їх затверджень.