Текст відеозвернення Папи Франциска з нагоди телевізійного виставлення Туринської Плащаниці
  • Суб, 30/03/2013 - 19:35

В рамках відзначення Року віри італійський телеканал RAI, у співпраці з Туринською архидієцезією, транслюватиме в мережі «Mondovisione» надзвичайне виставлення всесвітньо відомої Туринської Плащаниці, полотна, в яке, згідно з переданням, було загорнуте тіло Ісуса перед покладенням до гробу. З цієї нагоди до глядачів за допомогою відеозвернення промовив Папа Франциск:

Дорогі брати й сестри,
разом з вами припадаю перед священною Плащаницею та дякую Господеві, Який завдяки сучасним засобам дає нам цю можливість.

Хоч воно й відбувається в такій формі, для нас це не звичайне спостерігання, але – почитання, молитовний погляд. Скажу навіть більше: це піддатися поглядові. Це Обличчя має заплющені очі, воно є обличчям померлого, і, без сумніву, таємничо споглядає на нас та мовчки до нас промовляє. Як же це можливо? Чому воно так, що вірний люд, як ото ви, бажає зупинятися перед цією іконою бичованої та розп’ятої Людини? Тому що Людина, зображена на Плащаниці, запрошує нас споглядати Ісуса з Назарету. Цей образ, відбитий на полотні, промовляє до нашого серця та спонукує вийти на Гору Голготу, поглянути на дерево хреста, зануритися в промовисту тишу любові.

Отож, дозвольмо, щоб нас огорнув цей погляд, який шукає не наших очей, але нашого серця. Прислухаймося до того, що він мовчки хоче до нас сказати, перевищуючи саму ж таки смерть. Через священну Плащаницю до нас приходить виняткове та остаточне слово Бога: Любов, яка стала людиною, втіленою в нашу історію; милосердна Любов Бога, Який взяв на Себе все зло світу, щоб визволити нас від його панування. Це знівечене лице схоже до облич багатьох чоловіків та жінок, зранених життям, яке не шанує їхньої гідності, війнами та насильством, які вдаряють по найслабших... І, не зважаючи на це, Обличчя з Плащаниці передає нам великий мир. Це тортуроване тіло виражає повновладний маєстат. Так, немовби дозволяло виявитись стриманій, але могутній енергії, немовби промовляло до нас: довіряй, не втрачай надії, сила Божої любові, сила Воскреслого усе перемагає.

Тому, споглядаючи Людину, зображену на Плащаниці, в ці хвилини повторюю молитву, яку святий Франциск промовив перед розп’яттям:

Всевишній та Преславний Боже, просвіти темряву мого серця. І дай мені справжню віру, непохитну надію, досконалу любов, розуміння та пізнання, Господи, щоб я сповнив Твою святу та непомильну волю. Амінь.

Джерело: Радіо Ватикан