Теофан єп. Нікейський, св.
  • Срд, 23/10/2013 - 23:34

Преподобний Теофан сповідник, творець канонів, єпископ Нікейський, був молодшим братом преподобного Теодора Начертаного. Брати отримали відмінну освіту, особливо захоплювалися філософією. Прагнучи до Богопізнання, вони віддалилися в лавру святого Сави. Тут преподобний Теофан став монахом, а через кілька років - пресвітером.

Святі брати прославилися своїм іконопочитанням. Вони відважно виконали доручення Єрусалимського Патріарха відправитися до Константинополя для викриття імператора-іконоборця Лева Вірменина (813 - 820). Згодом вони викривали і імператорів-іконоборців Михайла Балбея (820 - 829) і Теофіла (829 - 842).

Святим довелося бути ув’язненими, пережити голод, тяжкі муки. Імператор Теофіл наказав розпеченими голками написати на їхніх обличчях вірші, які ображають славних сповідників (тому їх і називають "Начертаними") "Пиши, що хочеш, перед Страшним судом прочитаєш своє писання", - говорили імператору мужні брати. Теодора посадили в темницю, де він і помер (+ 833), а Теофана відправили на заслання. З відновленням іконопочитання преподобного Теофана повернули з заслання і висвятили на єпископа Нікейського. Святитель написав близько 150 канонів, в тому числі прекрасний канон на захист святих ікон. Помер преподобний близько 850 року.

Джерело: Католицька енциклопедія