Тернопільщину моніторить ОБСЄ через конфлікти щодо виходу з Московського патріархату
  • Втр, 08/12/2015 - 15:44

Спостерігачі організації з безпеки та співробітництва в Європі приїхали на Тернопільщину для вивчення релігійної ситуації.

Представники спеціальної моніторингової комісії побували на Кременеччині.

Чиновники РДА надали їм інформацію щодо процедури реєстрації статуту релігійних громад, залагодження конфліктних ситуацій, які виникають, зокрема, у селах Куликів, Колосова, Башуки та Катеринівка Кременецього району.

Також представники ОБСЄ цікавилися станом позовних заяв, що перебувають на розгляді у судах, – повідомляє прес-служба Кременецької РДА.

Нагадаємо, на Тернопільщині після Революції гідності та початку російської агресії громади сіл відмовляються підпорядковуватися Московському патріархату і переходять до Київського. Бажання парафіян змінити конфесію часто викликає спротив у московських батюшок і супроводжується конфліктами.

Така ситуація, зокрема, у низці сіл Кременецького району, на території якого також розташована Почаївська лавра, яка нині перебуває у розпорядженні московської церкви. Депутати Тернопільської облради неодноразово приймали звернення до керівництва держави щодо повернення святині державі.